Alldeles för liten garderob och alldeles för mycket kläder. Det här är den ständiga utmaningen för många. Enligt ”Förvaringsrapporten”, en undersökning gjord på uppdrag av Elfa, svarar 40% av svenskarna att de ”trycker in kläder där de får plats” som en lösning på problemet, medan endast 11% svarar att de försöker hitta effektivare sätt och system för att förvara sina kläder.
Att trycka in kläderna i garderoben är visserligen en lösning, men ingen bra om du frågar mig. Idag ska vi försöka ta itu med den andra kategorin, dvs hur du kan skapa smarta lösningar för att få plats med det du har.
Jag har i mitt arbete märkt att det ofta handlar om två saker när det kommer till oordningen i garderoben:
- okunskap omkring tekniker för att minimera platsen kläder tar i garderoben
- att man har alldeles för mycket kläder.
Vi ska adressera båda punkterna idag, så att du slipper vara en av de här 40%.
Garderobsutrymme i ett boende är en värdefull resurs. Lite som en svindyr lägenhet mitt i stan. Men även de minsta garderoberna kan användas och utnyttjas till sin fulla kapacitet om man bara tänker smart och skapar system för var sakerna ska vara.
Inventera vad du har
Första steget till att få ordning är att verkligen förstå vad du har och vad du behöver dagligen. I en liten garderob finns det inte plats för extravaganser som festblåsor eller hela halsduksförrådet. Du behöver prioritera vad som ska få plats på den här dyrbara ytan baserat på hur ofta du använder plagget.
Gör så här:
- Ta ut allt du har i garderoben. I bästa fall har du allt du äger, så du verkligen kan inventera bland det du har.
- Sortera upp i kategorier. Tröjor, byxor, blusar, kjolar, klänningar etc.
- Rensa! Gå igenom varje plagg och fråga dig när du använde det sist. Om du inte har använt plagget under det senaste året, är sannolikheten stor att du inte måste ha det i det här lilla utrymmet, eller kanske inte alls? Var beslutsam och rensa ut det du inte använder. Det kommer till användning hos någon annan bättre än att det hänger i din garderob till ingen nytta.
- Sortera upp kläderna i kategorierna ”spara”, ”donera” och ”släng”. En del har kategorin ”sälj” också. Passa dig för det. Om du vill sälja av, behöver du försäkra dig att du har tiden och orken att fota, lägga upp, lista på säljsidor, packa, gå till posten med paket etc. Om du inte har den tiden, kommer kartongerna med ”sälj”-kläderna hamna på vinden utan någon nytta.
- Ta ut säsongskläder som inte ska vara där men har hamnat där. Vinterkläder när det är sommar och vice versa.
Skapa system och lösningar
För kläder som ska hänga: Investera i galgar som kan hänga dubbelt så många plagg, eller sätt i en liten ring i ena galgens krok och häng ytterligare en galge i ringen. På det sättet fördubblar du kapaciteten på klädhängaren.
De flesta hänger dock upp mycket av sina kläder av gammal vana, för att det är enkelt och praktiskt. Många plagg mår bättre av att vikas, och vikta kläder tar ofta mindre plats. Se över alla tröjor, jeans, t-shirts och liknande som du hänger på galge men som lika gärna kan vikas.
Ofta ser jag garderober med hyllplan och outnyttjat utrymme mellan hyllplanen. Det här är vad jag kallar ”dålig luft”, dvs utrymme som inte utnyttjas till sin fulla kapacitet. Se om du kan hitta korgar och liknande som du kan hänga på undersidan av hyllplanet för att få plats med t ex strumpor, sjalar eller scarves.
Relaterad artikel: Bra och dålig luft
Lär dig viktekniker
Enligt organiseringsexperten Marie Kondo är vikta kläder lyckliga kläder. Och hon har ett elegant system för att vika kläder så att de tar så lite plats som möjligt, ”vertical folding”. Grundregeln är att vika plagget (t ex en t-shirt) i 3 delar på långsidan, och 3 eller 4 delar på kortsidan. På det sättet får du ett paket som du kan ”ställa upp” och få en otrolig överskådlighet över det du har.
Den här viktekniken sparar enormt mycket plats, och en del av mina kunder har ökat utrymmet med upp till 80% bara för att vi har vikt plagg på det här sättet istället för att hänga eller trycka in dem där de får plats.
För en del plagg fungerar det även utmärkt att rulla ihop dem. Du ägnar dina plagg lite extra tid och kärlek när du ska sortera in dem efter tvätt. En del argumenterar att det tar en massa extra tid att hålla på så här. Men om man räknar på hur mycket tid och frustration man lägger på att inte hitta sina kläder som är inknycklade i garderoben, så är jag övertygad om att du istället vinner massor av tid genom att direkt se var plaggen är när du ska ha dem.
Rotera säsongskläder
Vi som bor i Sverige behöver definitivt ha en sommar- och en vintergarderob för att vi inte ska frysa ihjäl under vintermånaderna. Sätt ett datum en gång i halvåret för att gå igenom och rotera säsongskläderna. Det du behöver just nu ska finnas i garderoben, men det finns ingen anledning att dina mössor och vantar eller vinterjacka tar upp plats i juli när det är dags för baddräkter och klänningar.
Investera i lufttäta backar etc för att förvara säsongskläderna uppe på vinden när de inte behövs. Ge ylleplagg lite extra omtanke och några extra cederträkulor för att inte mal och annat ska komma och äta på plaggen medan de förvaras.
Märk backarna med etiketter för att du lätt ska kunna hitta vad du söker när det blir dags att rotera igen.
Donationskorg
Om du har plats, kan du ha en donationskorg någonstans där du bor. Det behöver inte vara i garderoben, men finns det plats är det så klart ypperligt. Lägg allt du märker att du inte använder i donationskorgen. När den är full är det dags att åka iväg till närmaste second hand.
Rensa ofta! Ta en stund varje månad eller så, och gå igenom vilka plagg du behöver rensa ut. Kanske det har blivit hål i någon strumpa sedan sist? Unna dig själv att antingen laga det du behöver laga eller rensa ut. Vet du med dig att du gärna vill laga men aldrig kommer dig för att göra det, behöver du tänka igenom om du verkligen kommer att göra det. Om inte, rensa ut. Annars: boka tid i kalendern för att göra det så det verkligen blir gjort.
Minimalism och kapselgarderoben
Om du vill ta steget längre, kan du välja att investera i en minimalistisk kapselgarderob. Det här betyder att du väljer att ha få, väl utvalda plagg i neutral stil och som går att kombinera med varandra i en rad olika outfits. Det här är nog det bästa sättet att få ordning på sin garderob. Det leder också till en massa andra fördelar, till exempel att du aldrig behöver fundera på vad du ska ha på dig. När du börjar fokusera på kvalitet framför kvantitet, kommer du inte heller att shoppa nya kläder så ofta, vilket ju är bra både för plånboken och planeten.
Eftersom jag själv är minimalist vill jag verkligen trycka på vilken glädje det är att ha få plagg i garderoben. Själv har jag en grövre pinne som klädhängare och en liten skohylla för skor, väskor och en korg med vikta kläder. Det är verkligen en frihetskänsla att veta att allt jag har i min garderob är sådant jag behöver och vill ha.
Sammanfattning
Med rätt mindset och lite arbete kan du få även en liten garderob att rymma ganska mycket. Hitta en strategi och ett system som passar för dig och din garderob, och rensa med jämna mellanrum. Om du är redo för det kan du även fundera på att skaffa dig en minimalistisk kapselgarderob. På det sättet slipper du beslutsångest utan vet alltid vad du ska ha på dig.
Kom ihåg: en välorganiserad garderob handlar inte bara om att du får plats med mer på liten yta, det handlar lika mycket om att du får lugn och ro i hjärnan. Och det är egentligen den största vinsten.
Är du redo att organisera din garderob på riktigt?
Jag har satt ihop en kurs för att hjälpa dig med det. Du går kursen i din egen takt och helt online. Under kursens lektioner får du uppgifter och checklistor, vikscheman etc, som guidar dig mot en organiserad garderob.
Boka konsultation
Orkar du inte ta tag i garderoben själv? Boka en kostnadsfri konsultation med mig så ser vi om jag kan komma hem till dig och organisera din garderob åt dig. Under konsultationen får du berätta om vad du upplever som mest akut, och jag estimerar därefter tidsåtgång och du får också en prisbild.
Du bokar konsultationen här >>
Jag är stolt medlem av SBPO, Svensk Branschförening för konsulter inom Produktivitet och Ordning