Har du stått och svurit över att du har en garderob full med ingenting att ha på dig? Du står där på morgonen och försöker hitta en kombo som funkar, men garderoben är en salig röra och du ser inte ett skvatt av vad du har. Då är den här artikeln för dig. Idag ska vi prata om fördelarna med att rensa garderoben, och du får också en steg-för-steg-lista på hur du kan sätta igång.
Du förtjänar att få njuta och känna ett lugn varje gång du öppnar garderobsdörren! Men för att komma dit krävs att du är stenhård i ditt beslutsfattande när det kommer till rensningen, och vad som ska behållas, doneras, slängas eller säljas.
Fördelar med att rensa garderoben
Det finns många fördelar med att en gång för alla rensa garderoben, organisera och skapa ett system som gör att du kan upprätthålla ordningen när du väl har skapat den. Listan här nedan är bara några av fördelarna. Själv skulle jag säga att den största fördelen är att du känner att du kan andas igen, att du får lugn och ro. Men det är inte det enda! Här kommer listan:
1. Reducera stress och bli klarare i hjärnan
En rörig garderob leder ofta till att du känner dig som Indiana Jones när du dyker ner i garderoben, redo att hitta en outfit som passar. När du har hittat det du letar efter är du helt slut och utmattad redan innan dagen ens har börjat.
När du väl har fattat beslutet att rensa och organisera i din garderob, har du också tagit ett steg mot ett lugnare liv där du känner att du har koll på läget och kan andas. Det här är den viktigaste fördelen med att rensa garderoben som jag ser det. Så mycket annat i livet blir ju påverkat om man är stressad, och då ska inte morgonens bestyr vara ett av stressmomenten.
Hela dagen blir lugnare om du känner att du i lugn och ro kan välja ut en outfit som passar, har en överblick över hela garderoben och kan stänga garderobsdörren, förvissad om att du har ordning där inne nästa gång du öppnar. En organiserad garderob gör också att du får ett bättre fokus och känner dig klarare i huvudet när du ska börja dagen.
2. Spara pengar
När du börjar rensa garderoben på plagg som du aldrig använder, kommer du också att få en större överblick över vad du har. Det här innebär i sin tur att du inte behöver fundera på var du har lagt den där tröjan eller om du har ett par rena byxor därinne någonstans. Du kommer kanske heller inte att frestas med att köpa det där plagget på rea om du vet att du redan har ett liknande i garderoben.
Många som jag har hjälpt med garderober, har blivit överväldigade över hur mycket kläder de har som de inte använder. Och det är klart att det är mycket pengar som har gått åt till att införskaffa alla de här kläderna. Pengar som du kan spara genom att konsumera på ett hållbart sätt. Och på tal om det, så går vi till nästa punkt:
3. Smartare och hållbarare konsumtion
När du börjar rensa garderoben på allvar, kommer du även i kontakt med dina egna konsumtionsvanor. De flesta svenskar skulle utan problem kunna rensa ut 50% av innehållet i sin garderob. Det kan låta extremt för vissa, men jag kan garantera att du inte kommer att vara utan kläder om du rensar ut hälften!
Vi vet alla att planeten inte mår bra av vår överkonsumtion. Ett sätt är att ställa om ditt mindset. Bestäm att du inte kommer att köpa något bara för att det är på rea. Få in vanan att shoppa kläder med intention. Det leder till att du inte faller för första bästa frestelse. Om du vill kan du också med tiden skapa en garderob med få, väl utvalda plagg som går att kombinera med varandra.
4. Kläderna håller längre
När du har färre plagg i din garderob, blir de plagg du har väldigt värdefulla. Du har noga valt vad du vill spara, och konsumerar med intention. När du har fått till ett effektivt organiseringssystem, med tydlighet omkring vad som ska vikas och vad som ska hängas etc. förvarar du också kläderna på mest optimalt sätt. Det här medför att du förlänger livslängden på dina kläder.
5. Du blir bättre på att fatta beslut
Med färre valmöjligheter behöver du fatta färre beslut. Studier visar att man, om man presenteras inför alltför många valmöjligheter, väljer att inte göra något val alls.
Om du har 25 tröjor att välja mellan på morgonen, behöver du fatta små mikrobeslut för varje tröja innan du vet vad du ska välja. Har du däremot fem tröjor att välja på, blir valmöjligheterna genast snävare och valet inte lika svårt. Vet du dessutom att alla de fem tröjor du har passar med allt annat i garderoben, så blir det ännu enklare!
6. En känsla av kontroll och koll på läget
Det här är en fördel som jag själv har märkt i mitt eget liv. Redan på morgonen när du öppnar garderobsdörren får du den härliga känslan att du är en organiserad person. Den här känslan har en tendens att sprida sig till resten av dagen!
Du känner att du har koll på läget. Garderoben är ju något vi behöver umgås med varje dag. Att börja med att få koll på den är ett stort steg.
Sätt igång: Tips för att rensa garderoben
Sortera och rensa
Börja med att ta ut allt, och då menar jag allt, du har i form av kläder och accessoarer, ur garderoben. (I den bästa av världar har du också precis tvättat så du inte har något i tvättkorgen.)
Lägg allt i en hög. Det här är viktigt ur en psykologisk synvinkel också. Du behöver se hur mycket du har. På det viset kan du få en bild av att du inte lider någon brist på kläder utan faktiskt utan problem kan avyttra några plagg.
Gå igenom klädhögen plagg efter plagg. Sortera i följande kategorier: Slänga, donera, sälja, kanske, spara.
Slänga-högen
Ta ut kläder som kan slängas. (Kan t ex vara gamla strumpor med hål i, eller uttjänta t-shirts som inte duger till donation) Lägg dem i en kasse och släng dem direkt. Då har du redan tagit ett stort beslut och reducerat klädhögen något.
Donations-högen
Nästa steg är att plocka ut kläder som kan gå till donation. Gå igenom så att det inte är hål i kläderna etc. och lägg i en donationskasse. Mitt tips är att du så snart som möjligt också ser till att åka iväg med kassarna så de inte blir liggande och tar upp plats.
Sälja-högen
Sälja-högen är ett kapitel för sig. Många ser möjligheter med att sälja av det man har och kanske tjäna en extra hacka. Men du behöver verkligen rannsaka dig själv. Fundera på om du har den tiden och energin som det krävs att fota, lägga upp på någon plattform, packa, se till att betalningen kommer in osv. Har du det: go all in! Sälj av det du har och fira med att kanske köpa ett kvalitetsplagg som du kan använda i många år framöver.
Kanske-högen
Lägg plagg som du inte har använt på ett år eller längre i en hög. Lägg även kläder som du är osäker på i den här högen. Det här är ”kanske”-högen. Meningen med den är att du ska träna upp dina beslutsfattarmuskler. Gå igenom och rensa högen ytterligare en gång sen. Just nu räcker det med att du lägger kläder du är tveksam om i kanske-högen.
Spara-högen
Det du har kvar är spara-högen. Gå igenom de plagg som finns i spara-högen och fundera ytterligare ett varv. Kan du fortfarande lägga något i en av de andra högarna?
Kategorisera och prioritera
Nu är det dags att börja ordna de kläder du har lagt i ”spara”-högen i olika kategorier. Tröjor och toppar, byxor, kjolar, strumpor, scarves, ja du fattar. Du ser nu hur mycket du har av varje kategori, och känner kanske redan nu att du har mer koll.
En ytterligare kategorisering kan vara att du går igenom vad du använder mest. Försök i den mån det är möjligt att lämna plats i garderoben för de här kläderna. Du använder ca 20% av kläderna 80% av tiden. Se till att de kläderna är synliga och att du får en tydlig överblick.
Optimera utrymmet
För kläder som ska hängas, kan du investera i multihängare som finns på marknaden. Sådana hjälper dig att optimera utrymmet i garderoben och på klädstången. Det kan också vara kul att även hänga kläderna i färgordning, för att få ett lugnt visuellt intryck.
Det är också bra om du ”provar in” kläderna i garderoben, för att se hur mycket plats de tar. Till exempel: Du hade 10 tröjor innan du började rensa garderoben. Nu har du 5. Ska de verkligen hänga, eller kan du vika in dem i en behållare?
Ett tips: använd papperskassar som temporära behållare. Jag brukar ta med mig papperskassar när jag ska rensa garderober åt mina kunder. De har två fördelar: mina kunder ser vilken plats deras kläder tar, och de får då också en uppfattning om ungefär hur många behållare som behöver inskaffas för att rymma kläderna.
Förvara och organisera
Det finns en uppsjö av förvaringslösningar på marknaden i form av korgar, behållare, askar, lådor etc. Du kan såklart välja att investera i förvaringslösningar om du vill. Men ofta har vi en hel del askar, lådor, korgar och annat som går alldeles utmärkt att använda till förvaring.
Gå igenom vad du har innan du köper på dig vackra behållare som kanske inte kommer till användning. (Se papperskasse-tricket ovan för att avgöra hur många behållare du kommer att behöva.)
Systematisera
Nu är det dags att skapa ett system som du vet att du kommer att kunna hålla. Ett system kan vara att alla strumpor ska få plats i en skokartong. När den är full är det dags att rensa.
Om du vill kan du sätta upp regeln att du ska kunna ”dra” galgarna någon centimeter på klädstången. Om det inte går, kan du behöva överväga om det är någon kategori du kan vika istället för att hänga. T-shirts, tröjor, byxor och annat går bra att vika istället för att hänga, och du får därmed mer utrymme på klädstången och ser tydligare vad du har.
Ett annat system kan vara att du har en ”donera”-kasse på gång hela tiden. Du lägger då plagg som du vet med dig att du inte kommer att använda i den, och åker iväg med den när den är full.
Skapa en rutin
Precis som du bokar in andra saker i kalendern, kan du även boka in att se över garderoben med jämna mellanrum. Boka en tid någon dag i veckan då du vet att du har en kvart till ditt förfogande, och gå igenom garderoben. Häng och vik in allt på sin rätta plats igen. Ibland kan det ta lite tid att få in en vana, men ge inte upp.
Med tiden kommer du att rensa garderoben med jämna mellanrum och organisera av bara farten utan att du ens tänker på det. Och det sparar både tid och energi.
Kapselgarderoben: Kurs i att rensa garderoben
Om du är i det läget att du kan tänka dig att göra ett ryck själv men inte vet var du ska börja, har jag satt ihop kursen Kapselgarderoben.
Kursen är helt online, och du gör den i din egen takt. Du får guidning och praktiska tips i varje steg med nedladdningsbara checklistor, scheman och mycket annat. Du får också ”hemläxor” och uppgifter som tar dig från röran till en optimerad kapselgarderob.
Kursen är designad för dig som vill skapa en vacker kapselgardeob med få, väl valda plagg som går att kombinera med varandra.
Den lämpar sig för dig som vet med dig att du kan rensa garderoben på egen hand, men behöver lite guidning i hur du ska tänka med organisering och förvaring. Du får strategier för att hålla ordning och du får även support och feedback på inlämningsuppgifterna.
Du hittar kursen Kapselgarderoben här >>
Sammanfattning
Det kan vara jobbigt att bara tänka på att du behöver rensa garderoben och få ordning en gång för alla, men tiden och energin du lägger på att faktiskt göra det får du igen flera gånger om. Sätt igång, så har du snart en garderob som gnistrar av glädje och fröjd varje gång du öppnar garderobsdörren!
Behöver du ändå handgriplig hjälp för att det ska bli gjort?
Jag heter Theresa, och jag är ordningskonsult. I mitt arbete hjälper jag både privatpersoner och företag med att rensa, sortera och organisera allt från klädhögar till mailen i inboxen.
Om du vill kan du boka en kostnadsfri konsultation med mig. Du får då berätta vad du behöver hjälp med, och jag tar sedan fram en tidsplan och ungefärlig kostnad för ditt projekt.
Du bokar en konsultation här >>
Jag är stolt medlem i SBPO, Svensk Branschförening för konsulter inom Produktivitet och Ordning.