Vi har ett ställe där jag bor som serverar bara salladsbuffé. En salladsbar helt enkelt. Det här stället har många gånger inspirerat mig att själv skaffa hem ingredienser och skapa min egen salladsbar i kylskåpet. Det är så enkelt och bekvämt att bara plocka fram och allt är färdigskuret.
Eftersom jag mest äter sallad som bas, kan jag ställa fram de olika skålarna med ingredienser till både lunch och middag och eventuellt koka ett par ägg, steka upp ett par halloumibitar etc. och voilà: maten är fixad.
För ett par år sedan bestämde jag mig för att sluta ”laga mat”. Det betyder rent tekniskt att jag bestämde mig för att sluta lägga tid på att:
- hitta på en maträtt
- gå och handla
- riva upp förpackningar
- lägga förpackningar i återvinningen
- eventuellt leta efter ett recept
- hitta kryddor som passar till
- hitta alla kokkärl och redskap
- skära upp ingredienser
- steka, koka, ångkoka, gratinera etc
- vänta på att det ska bli klart
- duka
Jag äter i princip samma sak varje dag: salladsbuffé.
Många skulle kanske tycka att det skulle vara tråkigt att ”bara äta sallad” varje dag. Men variationerna är otroliga. En egen salladsbuffé varje dag är något av det mest tidssparande, nyttiga, roliga och inspirerande val jag har gjort, och valet har lett till att jag slipper fatta onödiga matlagningsbeslut. Det har sparat enorma resurser i form av tid, energi och pengar (”The Big Three” när det kommer till minimalism).
Men jag har upptäckt en sak.
På salladsstället jag berättade om tidigare ingår ett basutbud med grönsallad & ruccola, picklade morötter, rödkål och vitkål.
Det ingår också en kolhydratbas där man får välja på lite olika som quinoa, pasta, nudlar, ugnsrostade grönsaker etc.
Inte så kul i sig själv kanske, men lägg där till lite avocado, ett par perfekt kokade ägghalvor, lite halloumi och kanske lite picklad rödlök och oliver. Då börjar vi snacka.
Salladsbuffén är ganska lik en kapselgarderob:
- Det finns ett antal basplagg / basingredienser. De är alltid samma.
- Man kan få lite variation i kolhydratutbudet.
- Det finns goda toppings som går att variera i oändlighet.
Om man jämför salladsbuffén med kapselgarderobens minimalistiska, noga utvalda plagg, kan man helt klart se att själva tänket är ganska lika.
Basplaggen är samma hela tiden. Byxor, kavaj, kjolar, ett par tröjor eller cardigans i bra kvalitet, ett par noga utvalda klänningar. Strumpor.
”Kolhydrat-plaggen” kan man variera men man har inte något oändligt utbud utan håller sig till dem man har: Toppar, Strumpbyxor, skor, väskor.
”Toppingarna” är det lilla extra som kryddar upp hela ensemblen: Smycken, sjalar, accessoarer. Blinget.
Stressen byttes ut mot en salladsbuffé
Jag kan inte nog uttrycka hur tacksam jag är att jag har tagit beslutet att göra mig av med stressen som det innebär för mig att laga mat. En del känner inte alls av den här stressen, utan gillar att laga mat. Men för mig är det inte så.
Och jag kan nu i efterhand se stora korrelationer mellan mitt ätande och hur jag klär mig. Jag behöver aldrig fatta de där mentalt belastande mikrobesluten som tar av de kognitiva resurserna utan att man ens vet om det.
Mina stressnivåer har tydligt minskat när det kommer till annat som jag hellre vill lägga min tid och mina kognitiva resurser på: att vara kreativ, vara mentor, hitta på kul och inspirerande kurser och workshops etc.
Om du också vill skapa en salladsbuffé-inspirerad meny för din garderob har jag satt ihop en lista på hur du kan komma igång.
1. Planera din meny (garderob):
Börja med att utvärdera din nuvarande garderob och identifiera vilka basplagg som utgör stommen i din stil. Precis som att välja grönsallad till din plocksallad, välj basplagg som passar din kroppsform och personliga stil. Är du en byx-person eller en klännings-person till exempel? Skriv en lista på vem du är och vilka situationer du vanligtvis befinner dig i.
2. Välj dina basingredienser:
Välj ett antal tidlösa basplagg. Det kan vara en vit skjorta, ett par jeans och en kjol eller byxor i en neutral färgskala. De här plaggen utgör grunden för din garderob, precis som salladsbladen utgör grunden för en sallad.
3. Lägg till lite färg (variation):
Precis som att välja olika grönsaker och frukter för att lägga till färg i din sallad, kan du inkludera några färgglada plagg i din garderob för att variera.
4. Välj dina favorit-toppings (accessoarer):
Välj accessoarer som smycken, väskor, och skor för att krydda upp dina basplagg och lägga till personlighet i din outfit, precis som du väljer toppings för att höja smaken i din sallad.
5. Ha en balanserad sammansättning (mix och match):
Se till att dina basplagg och toppings kompletterar varandra och kan mixas och matchas för att skapa olika outfits. Du vill ju även balansera smakerna i en sallad för att få en god salladsskål.
6. Prioritera kvalitet över kvantitet (hållbarhet):
Investera i plagg av hög kvalitet som kommer att hålla länge och som kan användas säsong efter säsong. På samma sätt som att du vill välja bra, näringsrika och ekologiska ingredienser till din sallad.
7. En tidlös grundgarderob (klassiker):
Klassiska plagg som aldrig går ur tiden är alltid bra att investera i när det kommer till din kapselgarderob. Säga vad man vill om salladsklassikern isbergssallad, tomat och gurka. Den är inte så supersexig i sig. Men den utgör en ganska bra bas.
8. Anpassa efter säsong (variation):
Precis som du väljer säsongens bästa och mest prisvärda råvaror till din sallad, kan du även se över din kapselgarderob med jämna mellanrum och skifta plaggen efter säsong.
9. En välbalanserad smak (stil):
Din garderob behöver återspegla din personliga stil. Precis som att en sallad bör ha en balans i smaker och texturer, kan du även tänka över hur din garderob stämmer överens med din personliga stil.
10. Organisera din salladsbuffé / garderob:
Om du kommer till en salladsbar, vill du att salladsbuffén ska vara aptitlig och organiserad. Du vill inte att oliverna ska ligga huller om buller med mozarellaosten och den picklade rödlöken när du ska beställa.
Tänk dig vilken tid det skulle ta om du var tvungen att hitta de olika ingredienserna som var ihopblandade i en enda röra.
På samma sätt är det med din garderob. Om du har en röra i garderoben är det inte lätt att se vad du ska välja. Håll din kapselgarderob organiserad för att du ska kunna se vad du har, hålla plaggen i gott skick och enkelt kunna välja bland de plagg du har.
Kapselgarderoben
Att skapa en kapselgarderob och bygga en perfekt salladsbuffé har en hel del likheter. Båda kräver att du väljer noga och balanserat, samt att du kryddar med din egen kreativitet för att nå resultatet du önskar.
Jag vill att du ska ge dig chansen att börja tänka mer minimalistiskt. Det sparar inte bara tid och energi, utan även dina dyrbara kognitiva resurser. Du får mer fokus och klarhet i hjärnan när du har rensat ut.
Om du vill kan du kolla upp min online-kurs Kapselgarderoben.
Kursen är designad för att hjälpa dig att gå från en garderob full av kläder du inte använder till en välsorterad, organiserad kapselgarderob med var sak på sin plats.
Kursen är helt online, och du går den i din egen takt. Under kursens gång får du guidning och vägledning av mig, och du får uppgifter och checklistor på vad du behöver göra till nästa gång.
Boka en konsultation
Jag heter Theresa och jag är ordningskonsult. Jag hjälper och coachar dig som vill downsiza och börja leva ett enklare och mer minimalistiskt liv med färre saker och mer fokus.
Du kan boka en kostnadsfri konsultation här >>