Att sortera och organisera bokhyllan kan vara ett stort projekt som kräver både tid och energi, speciellt om du har samlat på dig böcker från årtionden tillbaka.
Med lite planering kan du organisera upp dina böcker och få till en bokhylla som både är snygg och har ett smart kategoriseringssystem.
1. Börja med att sortera dina böcker.
Gör först en grovrensning. Kanske du kan avyttra och donera några av de där gamla romanerna som du har köpt på dig genom åren. Om du vill sälja några av dina böcker så finns det en hel del sidor på nätet där du kan sälja begagnade böcker, som t ex Bokbörsen.
Kategorisera det som finns kvar.
När man pratar kategorier så finns inga rätt eller fel. Det är helt beroende på vem du är och vad som känns mest naturligt för dig. Det här med böcker och kategorier är även ofta en vattendelare om man lever i en familj och äger böckerna tillsammans. Kom överens om vad som känns mest naturligt för hela familjen, så att alla kan hitta vad de söker i bokhyllan vid ett senare tillfälle.
Kategorier i bokhyllan
Oavsett om du vill ha all skönlitteratur sorterad i olika genrer eller ha hela bokhyllan bokstavsordning så är det ju viktigt att du hittar det du söker när du behöver det.
Du kan t ex sortera enligt: genre, skönlitteratur / non-fiction, alfabetisk ordning enligt titel eller enligt författare etc.
Nu är det dags att börja organisera. Det är viktigt att bokhyllan både är visuellt tilltalande samtidigt som böckerna lätt går att hitta.
Använd bokstöd
Bokstöd kan vara ett vackert sätt att få det vackert i bokhyllan samtidigt som böckerna står rakt och prydligt. Det finns en uppsjö att välja mellan, men det går också att vara kreativ och hitta föremål som kan fungera som bokstöd och även skapa lite kul fokuspunkter i hyllan.
Du kan även lägga några extra vackra böcker ner och använda dem som ett bokstöd för en rad böcker.
Arrangera böckerna enligt storlek
Ett sätt att få ett visuellt tilltalande intryck är att sortera böckerna i storleksordning. Om du inte är alfabetsnörd utan sorterar enligt kategorier kan det här vara en metod för dig. Börja med de största böckerna till vänster. Vi ”läser” ett hyllplan på samma sätt som vi läser text och bilder, dvs från vänster till höger. Därför upplevs det som lättare för ögat om man börjar att ”läsa” de tyngsta böckerna och går mot de lättare.
Färgsortering
Färgsortering är enligt mitt tycker något av det vackraste sättet man kan arrangera böckerna i en bokhylla. Samtidigt är det kanske också det mest opraktiska för de flesta av oss. Om du inte är en person som kommer ihåg exakt vilken färg bokryggarna har, är det här inte den mest praktiska metoden.
Läser du mest på padda eller läsplatta? Då har du kanske ett fåtal noggrant utvalda böcker som fungerar mest som vackra inredningsdetaljer. Då kan det här vara ett sätt. Men har du hundratals böcker så är den här metoden inte att rekommendera.
Om du vill köra på färgsortering, är idén samma som i storleksexemplet: vi läser från vänster till höger, och vill gärna att intrycket ska lätta upp efter hand. Börja med de mörkare böckerna till vänster och gå mot de ljusare till höger. Ett annat mycket estetiskt tilltalande sätt är ju också att gå enligt regnbågen och sortera från rött till violett.
Fokuspunkter & blickfång
Ett sätt att få in lite luft och en lättare känsla i bokhyllan är att skapa fokuspunkter här och där. Det kan vara en speciellt vacker bok som du vill sätta upp på display, en liten krukväxt, ett vackert prydnadsföremål eller något annat. Du kan även leka med belysning för att hjälpa ögat att hitta fokuspunkterna.
Bokhyllor är ofta den delen av hemmet som vi utnyttjar långt över sin kapacitet. Risken finns att man knökar in alldeles för många böcker i bokhyllan med resultatet att man får ett rörigt och stökigt intryck. Fördelen med fokuspunkter och blickfång är att du skapar en luftighet och samtidigt inte riskerar att överbelasta bokhyllans kapacitet.
Korgar & askar i bokhyllan
Ett annat sätt att skapa ett luftigt intryck och samtidigt få ordning i bokhyllan är att använda korgar och askar. Kanske du har årgångar av tidskrifter som du vill ha lättillgängliga, men som du nödvändigtvis inte vill ha på display. Lösningen: korgar!
Ett sätt att skapa en helhet i bokhyllan är att använda likadana korgar i olika storlekar. Du skapar då en koherent röd tråd och får ett vackert helhetsintryck.
Om du vill kan du också använda etiketter för att märka upp vad som finns var, så du lätt hittar det du söker.
Organisera om i bohyllan med jämna mellanrum
När saker får ligga på samma ställe år efter år stagnerar energin. Vi blir lite blinda för vad vi har och ser inte om det samlas grejer där de inte ska vara. Därför kan det vara bra att ruska om den invanda ordningen ibland. Precis som en ommöblering av ett rum kan vara ett sätt att få nytt liv i ett rum, kan du organisera om böckerna i bokhyllan någon gång emellanåt för att få in ny energi.
Kanske du återupptäcker en gammal kär vän bland romanerna eller får ny inspiration bland dina konstböcker.
Det här kan vara ett sätt att hålla bokhyllan fräsch och även rensa ut från tid till annan, ifall några av böckerna har tjänat ut sin roll och behöver komma till nya ägare.
Har du svårt att komma igång med att sortera i bokhyllan?
Jag är professionell ordningskonsult och hjälper mina kunder att sortera, organisera och planera i hemmet och på arbetsplatsen. Allt från mindre projekt som bokhyllan, garderoben eller skafferiet till större mer tidskrävande projekt som att få ordning i garaget, konstateljén eller kopieringsrummet på kontoret.
Om du vill kan du boka en kostnadsfri konsultation där du berättar vad du vill ha hjälp med. Du bokar en konsultation här >>