Ett aktivt familjehushåll betyder ofta ett överflöd av grejer som samlas i hallen. Man slänger av sig det man går och bär på, lastar av saker på tomma ytor, och vips är hallen ett kaos. Många upplever att de får kämpa en hel del för att hålla just hallen fri från prylar. Med några tips och trix kommer du dock ganska långt. I den här artikeln får du tips på hur du håller organiserat i det som ska vara hemmets första intryck: hallen.
Varför är det så viktigt med just hallen då?
Jo, hallen är det första som möter dig när du kommer hem och det sista du ser när du lämnar hemmet. Därför stannar ofta känslan kvar, både när du är på väg till jobbet och när du kommer hem efter en arbetsdag och vill börja varva ner. Då vill du slippa snubbla på jackor, ryggsäckar och elsparkcyklar.
Med rätt förvaringssystem för hallen kan du få en välbehövlig harmonisk känsla av ordning och reda, både när du lämnar hemmet och när du kommer tillbaka. Det enda som kan behövas är lite träning från familjens sida för att komma in i det nya systemet i hallen.
Idag ska vi diskutera lösningar för hallen: från leksaksförvaringar till smarta lösningar för kläder och skor.
1. Zoner i hallen för alla grejer
Om du har möjlighet att dela in hallen i zoner eller designerade områden för olika typer av saker, så gör det. Då får du en bild av hur mycket som ryms i varje zon, och det blir också lättare för barnen att veta var sakerna ska vara.
Exempel på zoner kan vara:
Lådor och askar för småpryttlar som solglasögon, nycklar, accessoarer osv.
En zon för det som ska hänga, som jackor och scarves.
Krokar för varje familjemedlems väska och personliga tillhörigheter
Byrå med lådor specifikt avpassade för att använda till särskilt ändamål, t ex skor eller papper
2. Gör-det-själv
Om ni är en familj av den pyssliga typen, är det dags att gnugga geniknölarna! Se efter om det finns något i hemmet som går att använda som förvaringsmöjlighet. Ofta har man massor av förvaringslösningar hemma utan att man tänker på det. Det gäller bara att se outnyttjade användningsområden för iskubsformar, skokartonger och annat. Små behållare som fungerar utmärkt att ha i större lådor för ännu bättre organisering.
Har ni till exempel ett par trälådor, går de utmärkt att spika upp på väggen med öppningen utåt. Ni får ut ett extra utrymme både inuti och ovanpå lådan, som nu fungerar som en liten hylla.
3. En ”planerings-hub”:
Är ni en familj som har svårt att hålla ordning på familjeplaneringen? En familj har ofta många åtaganden, från föräldramöten till olika aktiviteter. Med en ”hub”, dvs en central där allt finns för alla att se, kan ni lätt se vilka aktiviteter som är aktuella.
En hub kan vara t ex en whiteboard där ni kan skriva upp events, klistra upp post-it-lappar och sätta upp lappar med magneter. Se bara till att den hålls aktuell så ni inte behöver stressa upp er för sådant som redan har inträffat.
Om budget och utrymme tillåter kan ni också måla en sektion av hallen med magnet- och tavelfärg. På det sättet kan ni skriva med krita och även sätta upp saker med magneter direkt på väggen.
4. ”Multimöbel”: att få ut det mesta av ett begränsat utrymme i hallen
En hallmöbel som erbjuder både förvaring och en möjlighet att sitta ner när man ska ta på sig skorna är bra att investera i. Nu vet inte jag vilken stil du har i ditt hem, och det du väljer behöver ju gå i din stil. Men det finns massor av möjligheter, både sådant du kan köpa och saker du kan göra själv om du är händig.
En lösning som erbjuder både förvaring av mindre plagg som vantar, mössor osv, ett utrymme för skor samt krokar att hänga av sig jackor, väskor osv kan vara en bra investering om du vill ha ordning och veta var sakerna hör hemma.
5. Sko-kaoset och hur du löser det
Har du någonsin stått i hallen och tänkt: ”hur många par skor kan en familj ha egentligen?!”
Du är inte ensam. Många har det här problemet! Även om du har ordnat med en skohylla eller annan förvaring, så tenderar skor att samla sig på hög på hallgolvet. Innan man vet ordet av har man snubblat och riskerar att skada sig.
En annan idé att ha en byrå med en låda för varje familjemedlem. När lådan är full, behöver man rensa. Inga nya skor kommer in förrän 2 par åker ut. Ett annat tips är att ni kommer överens om att ni bara får använda 2 par skor! Resten åker antingen till second hand eller får förvaras i familjemedlemmens respektive egen garderob.
6. Vertikal förvaring
Mycket av våra förvaringsdilemman kan lösas på höjden! Tänk utanför boxen, och leta efter förvaringslösningar på lite oortodoxa ställen. Kan du till exempel använda en garderobsförvaring till familjens skor? Om ni har en bänk att sitta på i hallen finns massor av luft under den. Kan ni kanske snickra till en hylla under den för att förvara skorna?
Har du skåp i hallen med dörrar som går att öppna? Montera magnetremsor, krokar på insidan av skåp för att få ut det mesta av utrymmet. På det sättet kan ni hänga undan grejer som annars skulle ligga och skräpa.
7. ”Skräp-skålen”
Många tenderar att lasta av sig småpryttlar och pinaler som nycklar och annat man har i fickorna. Då kan det vara en ide att ha en ”skräp-skål” där man kan lämpa av sig allt småplock. Här gäller också regeln att tömma då och då, så inte skålen själv blir en källa för irritation och gnabb. En sådan här skål kan ändå vara ett sätt att få bort småpryttel som annars samlas i hallen. Ta er tid att gå igenom skålen då och då, minst en gång i veckan. Om ni vill kan det vara en del av ”Sunday Reset” som jag har skrivit om här >>
8. Organiserad post
Även om det mesta nuförtiden sker digitalt, så får vi ju ibland trots allt post. Avier, en del har fortfarande fysiska räkningar, reklamblad och kataloger. Och kanske till och med ett och annat handskrivet brev eller vykort.
Se till att ha en plats för inkommande post. Varför inte ha en liten korg i hallen? Du kan till exempel hänga en tidskriftssamlare i trä eller annan trälåda i hallen för att försäkra dig om att all post samlas på ett ställe.
9. Skolsystemet flyttar in i hallen
För mindre barn finns ofta en fantastisk lösning på förskolor och skolor: en egen krok och hylla med en bild och / eller barnets namn. Jag rekommenderar att den här fantastiska lösningen flyttar in även i hallen om ni har flera barn. Där kan barnen från början lära sig att hänga av sig både skolväska, jacka och skor. Eftersom barnen redan är vana vid den här lösningen från förskola och skola så blir inte heller steget så långt att göra det även hemma.
10. Vinter- och sommarsäsong
En del ytterkläder kan ha en tendens att bli kvar även över nästa säsong. Om du till exempel har en låda för mössor och vantar, finns risken att de blir liggande i den lådan hela året, fast det är juli och 25 grader ute. Se till att kontinuerligt plocka bort säsongsplagg som inte ska vara där. På så vis behöver inte hallen utnyttjas till bristningsgränsen, och du kan utnyttja utrymmet till det du behöver just nu.
11. ”Second-hand-korgen”
En bra lösning som alla kan vara med och bidra till är en gemensam korg eller låda som kontinuerligt fylls på med saker som ska till second hand. Om ni har plats för en sådan i hallen så kan den också påminna om när det är dags att ta de utrensade plaggen till Myrorna eller annan second hand. Många har en sådan här pågående låda i garderoben, men då kan risken finnas att den glöms bort.
12. Strategier för att hålla ordningen i hallen
Nyckeln till en harmonisk hall med ordning och reda är att regelbundet gå igenom och lägga tillbaka saker som inte hör hemma i hallen. Se till att tillsammans gå igenom saker och kläder som har hamnat fel, så alla är delaktiga i att skapa ett välkomnande utrymme för både er själva och gäster.
13. ”10-minutaren”
Ta som rutin att gå igenom hallen och plocka i hallen under 10 minuter varje kväll. På det sättet hinner stöket ackumuleras och du kan känna att det blir skönt att vakna upp nästa dag och gå till jobbet, fast förvissad om att du kommer att bli välkomnad av en fräsch och undanplockad hall när du kommer hem.
Får du ändå ingen ordning i hallen?
Jag heter Theresa och jag hjälper människor att organisera utrymmen i hemmet och på arbetsplatsen. Om du vill kan du boka en konsultation med mig per telefon eller videosamtal (du bestämmer vilket). Du får då berätta om ditt mest akuta problem, och vi får en chans att känna om vi är rätt match för varandra.
Du får sedan ett kostnads- och tidsestimat innan du bestämmer dig för hur du vill göra.
.