I vårt dagliga kaos av jobb, träning, middagar och gympapåsar är det inte alltid lätt att hinna stanna upp och fundera på hur ditt hem egentligen ser ut och vad det säger om dig. Men det finns en tydlig koppling mellan hur ditt hem / arbetsplats ser ut och hur du har det med din mentala hälsa. Känner du dig t ex överväldigad eller stressad av vardagens alla bestyr? Får du ångest? Har du svårt att fokusera och blir lätt distraherad? Prokrastinerar du? Då behöver du rensa inte bara i din fysiska miljö utan även en stökig hjärna.
En del vill till och med hävda (och jag håller med) att ett stökigt och belamrat hem inte bara är orsakad av en stökig hjärna utan även är tecken på obearbetade trauman från barndomen. I dagens artikel ska vi ta en titt på allt mentalt ogräs och hjärnstök som egentligen är roten till en plottrig omgivning.
Titta dig omkring så får du en ledtråd till vad du tänker på och varför du har en så stökig hjärna
Du behöver bara titta dig omkring för att få en ledtråd och ett svar på frågan hur det står till med ditt inre. Om du har en röra, belamrade ytor överallt och saker intryckta i skåp där det finns lite plats, är det ett tydligt tecken på att du även har en röra i tankarna. Du vågar kanske inte titta på trauman och psykologiska spärrar som kan vara i vägen för dig i livet. Psykologiskt och mentalt ogräs som har slagit rot helt enkelt.
Du väljer själv hur du vill ha det. Du kan välja om du vill börja ha ett ordnat liv. Men det kräver också en viss ansträngning. Du kan inte bara trycka in saker precis där du står. Det är då du får det här kaoset, med bäbiskläder eller hundben i bokhyllan, och böcker i köksskåpet.
Det yttre är en spegling av det inre
Sanningen är att vår omgivning speglar vårt inre i allra högsta grad. När du kommer in i ett belamrat och plottrigt rum, har du ingenstans att fästa blicken och du kan lätt bli överväldigad. Om du lever på det här sättet, finns det inget utrymme för hjärnan att få vila och återhämta sig.
Det är inte bara fysiskt plotter som påverkar hjärnan. Har du till exempel ordning på dina mail, filer och dokument i datorn? Om inte behöver du fråga dig själv varför. Ofta blir vi utmattade bara av tanken på att vi skulle behöva rensa bildgalleriet eller mailboxen. Men det har ju blivit överfullt på grund av att du inte har brytt dig från första början.
Ändra ditt beteende: Från stökig hjärna till lugn och ro.
Om du verkligen menar allvar med att du vill ha ordning och reda så måste du börja ändra ditt beteende. Och det är det svåraste som finns ibland. Att komma ihåg: ja just det! Här ska ju inte den vara! Och ta de där extra sekunderna till att ställa saken på sin rätta plats.
Har du någonsin fått ett ryck och bara inte stått ut en sekund till med ditt skrivbord, din garderob eller dina köksskåp längre? Du börjar rensa ut allt som du har samlat på dig och börjar städa upp så det är rent och snyggt igen. Efteråt känner du hur lugnet sprider sig. Det är den här känslan jag vill att du ska ha hela tiden. Varje dag.
”The way you do anything is the way you do everything.”
Prylar. Digitala filer. Mailboxen. Räkningar. Kläder. Lönekontot. Öppna flikar på datorn. Om du har oreda på ett område i livet kan jag försäkra dig om att du kan hitta andra områden som också behöver rensas och ordnas. Jag har sett det så många gånger: en person som söker min hjälp för att rensa sitt badrumsskåp eller sin garderob. Det man behöver egentligen är att rensa ut plottret i hjärnan. Då fixar man även de andra områdena på köpet.
Varför blir det eftersatt från första början?
Du behöver undersöka varför ditt space är eftersatt från första början. Varför orkar du inte sortera dina mail eller rensa ut i garderoben? För att det är jobbigt och tar tid kanske. Man har väl annat att göra. Men varför tycker du egentligen att det är så jobbigt? För att du inte vill se att du inte bryr dig om hur du har det. När det kommer till kritan orkar du inte se att du egentligen inte bryr dig om dig själv och din mentala hälsa.
Stökig hjärna = obearbetade trauman från barndomen.
När du väl börjar rensa ditt hem, är det inte bara sakerna du rensar ut. Du kommer i kontakt med allt mentalt ogräs och skräp som har orsakat att du har så mycket prylar från första början. Kanske du lever med en rädsla för att bli övergiven (en vanlig rädsla hos samlare), en rädsla för att inte duga. Eller så lever du med en konstant skam och känsla av att inte duga som du är.
Hemmet, datorn, dina papper: allt du har omkring dig skvallrar om vad du egentligen tycker om dig själv. Jag har sett det så många gånger att jag vet att så är fallet. När mina kunder äntligen släpper taget och börjar inse att de måste rensa ut en större del av sitt bohag för att själva få plats, händer något stort. De börjar gilla sig själva mer. De börjar tänka annorlunda även när det gäller toxiska relationer de behöver rensa ut, varför de håller fast vid gamla värderingar etc. Om de har haft en stökig hjärna till att börja med, kan jag se att de känner sig lugnare för varje pryl de rensar ut.
Ett plottrigt hem går att jämföra med beroende
Överdrivet samlande att jämföra med alkoholism eller andra beroenden. Att inte orka ta tag i sitt hem kan ofta ha samma bakomliggande orsaker som andra beroenden: depression, skam, känslor av värdelöshet etc.
Ett ”plotterberoende” liknar andra mentala beroenden.
Att ha alldeles för mycket saker och plotter runt sig i sin omgivning är ett beteende som drivs av emotionella orsaker precis som många beroenden.
En rörig miljö orsakar ofta också en negativ spiral av beteenden och konsekvenser som man kanske inte ser i första taget.
Det finns likheter mellan överdrivet samlande och annat beroende:
- man låter sitt hem bli belamrat av prylar man inte behöver.
- hjärnan är upptagen med att bearbeta plottret.
- Man samlar ständigt på sig fler och fler saker
- Man känner sig stressad över alla saker som belamrar hemmet och försöker då och då rensa och organisera.
- Man blir lite ”hög” av att shoppa nya saker (som kommer att leda till mer plotter).
- Man tar inte ansvar för sitt hem och de uppgifter man behöver göra.
- Man fortsätter leva i ett stökigt och plottrigt hem trots att man ser vilka negativa konsekvenser det för med sig.
Relaterade artiklar:
Hoarding och samlarsyndrom >>
Vad är Clutter Hoarding Scale? >>
Förnekelsestadiet
Många som lever så här lever fortfarande i förnekelsestadiet. De hävdar, ibland nästan lite skrytsamt, att ”de inte slänger saker hursomhelst” och rättfärdigar det med att det är miljövänligt och ekonomiskt att spara på saker. Sakerna kan ju komma till användning! Och de ligger ju bra där de ligger.
Men sanningen är att de inte alls ligger bra. De ligger där därför att du innerst inne vet att så fort du börjar dra i sakerna så kommer hela universums rotsystem att rivas upp. Och du vet inte vad som kan hända då. Därför får de ligga kvar.
Fysiskt stök = stökig hjärna.
När man rensar ogräs gäller det att få med hela roten. Annars rotar sig ogräset ganska snart igen. Det är samma sak när du rensar din mentala trädgård på ogräs.
Om du verkligen vill ha en bestående förändring behöver du göra mer än att rafsa lite på ytan. Du behöver gräva djupt ner i jorden och undersöka vad det är som egentligen döljer sig där nere.
Det är jobbigt, jag vet. Men det är enda sättet.
Börja smått och med intention när du börjar rensa. Låt hjärnan vara med i processen. Låt känslorna få hänga med också, och var vaksam på hur du känner inför förändringen.
Rensa ut stök i hjärnan i 7 steg:
Steg 1: Kom ur förnekelsestadiet.
Erkänn för dig själv att du har en stökig hjärna, och att den inte kommer att bli lugn förrän du har rensat ut det du inte behöver.
Första steget när du ska rensa hjärnan på stök är att du verkligen vågar komma ur förnekelsestadiet och erkänner för dig själv att du behöver rensa. Ta dig tid att reflektera över hur du känner, och skriv gärna ner allt du tänker på under processen.
Gå igenom varje sak, och håll saken i handen. Vad känner du? Varför har du den här saken? Känner du glädje när du håller i saken, eller har den bara blivit kvar för att du inte har orkat göra dig av med den?
Steg 2: Mindfulness & meditation
Mindfulness och meditation är bra och kraftfulla verktyg för att rensa i hjärnan. Om du sparkar bakut nu och säger: ”Meditation är inget för mig!! Jag har testat och det gick inte!!” så är det här speciellt för dig. (Gå tillbaka till steg 1!)
En del har missuppfattningen att meditation bara är till för munkar. Man tror felaktigt att man inte får lov att tänka på någonting medan man mediterar. Sedan när tankarna börjar vandra under meditationen, kommer man på sig själv och utbrister: ”Jag visste det! Jag kan inte meditera!”
Men meditation handlar inte om att inte tänka på någonting. Det handlar mer om att sitta en stund för dig själv och OBSERVERA vilka tankar som dyker upp. Om samma tankar kommer tillbaka, är det ett tecken på att det här är ett område som du behöver titta lite extra på. Lägg även märke till känslor som bubblar upp, och försök att hitta var känslan sitter i kroppen.
Steg 3: Börja rensa!
Fysiskt plotter och stök såväl som mentalt brus tynger ner dig och får dig att må skit. Ta dig tid att börja rensa bort plottret som du kanske inte ens ser längre eftersom det har varit där så länge. Fundera på vad du verkligen behöver. Inte ”vad som kan komma till nytta någon gång” eller ”vad som kan vara bra att ha”. Den gången kommer aldrig, och om det är så bra att ha, varför använder du det inte i dagsläget?
Var lite tuff när du rensar. Våga titta på orsaken till varför du har saken kvar. Om du upplever känslor av ångest, skam, dåligt samvete etc. är det ett säkert tecken på att saken måste bort.
Steg 4: Tacksamhetsträning
Om man har en hjärna som är konstant förgiftad av plottriga tankar, är tacksamhetsövningar som ett motgift. Ta dig en stund varje dag och rikta uppmärksamheten till vad du är tacksam över. Det gör underverk, jag lovar.
Genom att rikta fokus till vad du är tacksam över kan du skifta fokus från vad du tycker att du saknar (en trosföreställning som många med för mycket saker har) och börja uppskatta överflödet du har av sinnesro, klarhet i tanken och kärlek i livet.
Steg 5: Sätt gränser
Om du vill rensa ut toxiska och onödiga tankar, måste du agera som en stenhård dörrvakt. Både åt dina egna invanda tankar som vill komma in igen och nytt mentalt ogräs som vill komma in i ditt liv. Du måste lära dig att säga nej till saker, människor, arbetsuppgifter, events, att-göra-listor etc som inte är i linje med dina värderingar. Det är ok att sätta dig själv i första rummet och prioritera det du vill.
Det här kan vara svårt till en början. Om du är en people pleaser och ofta rättfärdigar ditt beteende med att du är snäll och vill andra väl, kan det vara ännu tuffare att sätta gränser. Kom ihåg att sakerna du har runtomkring dig är en reflektion av vad du har inom dig. Om du har mycket saker och plotter som stör i ditt hem, är det ett tecken på att du inte sätter dig själv och ditt välbefinnande i första rummet.
Steg 6: Motstå frestelsen att fylla utrymmen med nya saker
När du har rensat ut alla dina onödiga saker, kan du först känna en tomhet. Vad ska du ha på alla hyllorna, i lådorna som nu gapar tomma? Vad ska du ha på dig om du har rensat ut alla kläder? Att kunna känna glädje i att äga lite är en konstform som behöver tränas upp.
Motstå frestelsen att börja fylla utrymmena med nya saker. Låt dem få gapa tomma ett tag. Du kommer att hitta ett användningsområde till utrymmena så småningom. Det som händer är att dina tankar får en chans att komma ikapp och vila. Ge det minst en månad, så kan du börja få en klarare bild av vad det innebär att bli av med det ständiga tankesurret och låta hjärnan och tanken få vila. Du får massor av fysiskt utrymme av att rensa. Men tankarna och hjärnan får också utrymme att vila och känna lite lugn och ro.
Steg 7: Reflektera och börja uppskatta ditt nya, enkla liv
När du har rensat ut det som stör, kan du äntligen få en känsla av vad som betyder något på riktigt för dig. I början kan du känna tomhetskänslor, och det är helt normalt.
Jag rekommenderar att du börjar skriva ner dina tankar och funderingar. Märker du någon skillnad mot förut? Saknar du något? Skriv ner några rader varje dag för att komma ikapp i tankarna. Nu när du har färre saker att bekymra dig om, kommer du också att hitta tiden för fler mindfulness-övningar och stunder att skriva.
Sammanfattning
När du börjar rensa ut dina saker blir tankarna också klarare och du får både fysiskt och mentalt rum att andas. Ge dig själv kärleken och omtanken och börja rensa ditt fysiska såväl som ditt mentala ogräs och låta tankarna få lugn och ro.
Behöver du hjälp att komma igång?
Jag heter Theresa och jag är ordningskonsult och rådgivare i minimalism & simple living. I mitt arbete coachar jag företagare och privatpersoner att rensa ut distraktioner och komma tillrätta med plottret i både hemmet och på arbetsplatsen för att lättare kunna fokusera och spara tid, energi och pengar.
Om du behöver hjälp kan du boka en konsultation där du får berätta om vad du behöver mest hjälp med. Efter att vi har pratat och om vi bestämmer oss för att gå vidare tar vi fram en tids- och handlingsplan samt prisförslag på ditt projekt.
Boka en kostnadsfri konsultation (ca 20 min) här >>
Jag är stolt medlem i SBPO, Svensk Branschförening för konsulter inom Produktivitet och Ordning.