Har du svårt att hitta bakpulvret eller durumvetet när du väl behöver det? Då är det dags att rensa och organisera skafferiet!
Många har ett oorganiserat skafferi. Det kan bli orsak till mycket frustration om du måste riva ut allt du har i skafferiet för att hitta ingredienserna till ett nytt recept eller om du vill baka med barnen.
Du tjänar både tid, pengar och energi genom att ha ett välordnat skafferi. Och det ska jag hjälpa dig med idag.
Bäst-före-datum
Många har överfulla skafferier, och bara tanken på att börja dra i de där gamla kryddorna och mjölpåsarna kan få vem som helst att vilja dra täcket över sig.
Men om du inte kan se vad du har i ditt skafferi finns ju också risken att maten i skafferiet passerar bäst-före-datum. Därför kan det vara bra att då och då se över vad du har i ditt skafferi.
Att rensa i skafferiet behöver inte vara så betungande som du tror. Ta bara en sak i taget och du har snart ett skafferi som ger dig inspiration varje gång du ska ta fram något.
Steg 1: Töm skafferiet.
Töm ut allt du har i skafferiet. Du börjar då se vad du har, och kan redan nu börja sortera varorna i olika högar medan du tömmer. Beroende på hur stort ditt skafferi är så kan det ta mellan en halvtimme och 2 timmar att tömma och börja kategorisera i grovkategorier medan du plockar ut.
Om du råkar på saker som har passerat bäst-före-datum kan du redan nu slänga dessa. Då har du redan sparat lite tid inför nästa steg.
Steg 2: Städa skafferiet.
När skafferiet väl är tömt är det dags att skrubba rent. Ofta blir det fläckar av kakao, socker, mjöl osv. I västa fall hittar du objudna gäster som mjölbaggar och andra skadedjur. Se till att allt är rent och fräscht: du kan börja med att dammsuga ur skåpen och sedan gå på med våttorkning för att få bort fläckar.
Steg 3: Kategorisera.
Nu är det dags att börja lägga ihop saker som passar ihop. Den här logiken behöver inte stämma för någon annan än dig. Vi har olika sätt att laga mat, baka osv, så vi kan ha lite olika logik i varför vissa saker ska vara tillsammans.
Vanligt är ändå att man sorterar mjöler för sig, pasta, bakingredienser för sig osv.
Du får under sorteringen också en inblick i hur mycket du har eller om saker har blivit dåliga.
Överblick över vad du egentligen har i skafferiet
Om du inte har någon ordning i ditt skafferi är risken stor att du köper på dig sådant som du är osäker på om du har hemma: sirap, bakpulver, florsocker osv. Så står du där med florsocker för ett helt kompani, fördelat på 5 halvtomma askar som tar plats och energi i skafferiet. När du kategoriserar så får du en överblick och kan lätt se vad du har respektive vad du behöver komplettera med.
Steg 4: Fundera på förvaringslösningar
När du väl har kategoriserat och slängt bort gammalt, så är det dags att ställa in varorna i skafferiet igen. Men ställ dem inte bara på hyllorna rakt upp och ner, för då kommer stöket att smyga sig in lika snabbt igen.
Lösningen: Behållare! Men innan du springer iväg och handlar plexiglasbehållare att hälla över alla mjölsorter i, se över vad du redan har. Många har redan behållare i form av korgar, burkar askar osv. Om du gillar att gå på loppis har du kanske redan en massa vackra plåtburkar som nu kan fylla sitt syfte i skafferiet.
Det kan vara otroligt tillfredsställande att se de här välorganiserade skafferierna i program som ”Get Organized” osv, men tänk hellre på att det ska vara praktiskt för dig. Nu när du ser hur mycket du har av varje kategori kan du välja behållare utifrån det.
Steg 5: Sätt etiketter på allting.
Det här är en väldigt praktiskt sak att tänka på när du ställer iordning sakerna i ditt skafferi igen. Du ser snabbt vad du har och vet också var allting ska vara. Det här gör det inte bara lättare att hålla fortsatt ordning. Du får också en lugnare upplevelse när du öppnar skafferidörren och vet att du inte måste ägna 10 minuter åt att leta efter det du behöver.
Det här görs också enligt din egen logik och utifrån hur du använder sakerna i skafferiet. Sätt etiketter på korgar, burkar osv, eller sätt en etikett på hyllkanten för att markera var bakingredienserna finns. Du bestämmer.
Steg 6: Stäl tillbaka allting i skafferiet.
Nu när du har rensat, städat, sorterat, kategoriserat och etiketterat dina saker, är det dags att ställa tillbaka allting.
Sortera in saker du använder dagligen lättillgängligt och saker du använder mer sällan kan du ställa lite längre bak. Tänk också på att ha ingredienser som du använder ofta i ögonhöjd. Andra saker kan vara högre upp eller längre ner i skafferiet.
Steg 7: Upprätthåll ordningen i skafferiet
Gör det till en vana att varje vecka se över vad som behöver kompletteras. Ställ också rätt det som har hamnat fel. Ofta kan det ta lite tid innan man vänjer sig vid den nya ordningen. Sakerna hamnar lite här och där. Låt det ta den tid det tar att få in det nya tänket.
Lägg till det som en punkt i din ”Sunday Reset”, som jag har skrivit om här >>
Det kan vara frestande att bara dumpa in allt i skafferiet när du kommer hem med matkassarna. Vem har tid och ork att börja sortera när man redan är utsliten efter att ha handlat hem grejerna?! Jag vill ändå uppmuntra dig att ta de extra minuterna att ställa grejerna rätt när du har varit och handlat. Det här sparar så mycket tid i det långa loppet, och när du väl har fått in vanan behöver du inte ens tänka på det.
Många känner ändå att det är övermäktigt att sortera i sitt skafferi och vet inte var de ska börja.
Det är där jag kommer in i bilden.
Jag är professionell ordningskonsult och hjälper stressade människor att få ordning i familjekaoset genom att sortera, organisera och planera ett lättare och smidigare liv och vardag.
Om du vill kan du boka en kostnadsfri konsultation med mig. Då berättar du mer om vad du vill ha hjälp med, och vi kan se om vi är en bra match för varandra.
Du bokar din kostnadsfria konsultation här >>
.
.