Har du bestämt dig för en gång för alla rensa ditt hem på allvar? Då har du kanske hunnit kika på både vad Konmari-metoden och minimalismen har att erbjuda. I den här artikeln går jag igenom hur minimalism och Konmari hänger ihop. Vi tar även en titt på hur de skiljer sig åt. Vi ska undersöka för- och nackdelar med båda förhållningssätten, och du kommer att få en guide i vilken metod som kan fungera för dig när du bestämt dig för att rensa i hemmet.
Båda inriktningarna har som övergripande filosofi att vi ska ta vara på våra hem och skapa en miljö utan visuellt brus. Men de skiljer sig åt både beträffande principer och en del tekniker för hur man bäst går tillväga.
Så funkar mininmalism:
Minimalism är mer än att bara rensa ut dina ägodelar. Det är en livsstil och filosofi centrerad omkring att leva med intention och fokusera på det som verkligen betyder något i livet. Kärnan i minimalismen är att göra sig av med sådant som tynger ner en och dränerar en. Det kan handla om allt från ägodelar till toxiska relationer.
En del av minimalismen och simple living-livsstilen handlar om att rensa hjärnan med mindfulness och att verkligen ifrågasätta vad som betyder något för dig. Men mycket handlar också om att konsumera hållbart och inte mer än nödvändigt.
Minimalismens principer:
Intentioanlitet:
Minimalismen förespråkar intentionalitet, dvs att alltid göra saker medvetet och med en intention bakom det man gör. Det tar tid att lära om, men med lite övning går det av bara farten.
Enkelhet:
Många minimalister har märkt de enorma fördelarna med att göra sig av med så många distraktioner som möjligt. Ju mer du rensar ditt hem på föremål, desto lättare är det att fokusera och hålla upp koncentrationen. Den minimalistiska principen om enkelhet går att applicera på alla möjliga områden i livet: saker i hemmet, på arbetsplatsen, bilder i bildgalleriet, hur man klär sig, vad man äter, vem man umgås med etc.
Mindfulness och meditation:
En annan viktig princip är att du hela tiden strävar efter att vara närvarande och medvetet undersöker vad dina val leder till. Meditation är en beprövad metod för minimalister.
Om du känner att du får lite panik när jag nämner meditation, kan det räcka med att du går en promenad utan att ha med dig telefonen. Observera vad det är du tänker på egentligen när du går. Låt tankarna dyka upp som de vill, och släpp sedan taget om den.
Ett sätt att bli bättre på mindfulness är att skriva dagbok. Börja att skriva vad som helst och se vart det leder. Det behöver inte betyda något. Bara skriv ner alla tankar som kommer upp. Sedan kan du gå tillbaka och läsa det du har tänkt. Kanske du kommer på något som du är redo att rensa ut ur hjärnan?
Kvalitet framför kvantitet
Minimalister förespråkar alltid kvalitet framför kvantitet. Även här kan du applicera det på det mesta i livet: vilka böcker du läser, din kost, kläder etc.
Eftersom man som minimalist köper saker man verkligen behöver, kan man även sparar en hel del pengar på att inte köpa onödigt krafs. Det leder också till att när man väl köper något, kan man köpa något av högre kvalitet som håller år efter år istället för att gå på det billigaste.
Inga onödiga prylar:
Om du börjar med att rensa ut alla onödiga prylar som inte skänker dig någon glädje, så är du på god väg att bli minimalist. Om man vill börja med minimalism börjar man ofta med de fysiska prylarna eftersom de är enklast att göra sig av med. (Alla gamla föreställningar och idéer som inte tjänar något syfte kommer i ett senare skede!)
Relaterat blogginlägg: Minimalismens principer + checklista >>
Konmari-metoden:
Marie Kondos Konmari-metod har rönt stora framgångar och popularitet världen över tack vare de unika principer som Kondo förespråkar och lär ut när det kommer till att organisera i sitt hem.
Metoden har rötterna i den japanska filosofin Shintoism, som trycker på att man ska ha en respekt för objekt och att man känner tacksamhet över de föremål man har omkring sig och vad de bidrar med i ens liv.
”Spark Joy”
Konmari-metoden har nog blivit mest känd för uttrycket ”Spark Joy”. Det går ut på att du genom hela rensningen håller varje föremål och ”umgås” en stund med det. Fråga dig om föremålet ”sparks joy”, dvs gnistrar av glädje, innan du bestämmer dig för om du vill behålla föremålet eller på ett respektfullt sätt vill göra dig av med det.
Konmari-metodens principer:
Rensa alltid enligt kategorier
Leta upp varenda pryl du äger som ingår i en och samma kategori, innan du bestämmer dig. De kategorier som Kondo förespråkar att man rensar (i turordning) är:
- Kläder
- Böcker
- Papper
- ”Komono (dvs blandade saker)
- Sentimentala föremål
Spark Joy
Värdera varje föremål utifrån om det ”sparks joy”, dvs gnistrar av glädje, och spara de föremål som du blir lycklig av.
Tacksamhet
Känn tacksamhet över både föremål du bestämmer dig för att ha kvar och föremål du vill göra dig av med. När du gör dig av med ett föremål ska du alltid ta en stund och tacksamt reflektera över vad föremålet har bidragit med i ditt liv.
Vertikal förvaring och viktekniker
Konmari-metoden har särskilda, effektiva metoder för hur man viker kläder, lakan, tyg etc på bästa sätt för att det ska ta så lite plats som möjligt. Metoderna underlättar också för att man ska få en tydlig överskådlighet över det man har, till exempel i garderoben.
Estetiskt tilltalande
Det är också viktigt enligt Konmari-metoden att hemmet ska vara estetiskt tilltalande, och metoden har en massa knep för hur man kan sortera och organisera så att hemmet blir en fröjd för ögat.
Likheter och skillnader
Både minimalismen och Konmari-metoden förespråkar att man rensar med jämna mellanrum och strävar efter att göra saker med intention. Men de skiljer sig åt i sättet som det tar sig uttryck. Medan minimalismen trycker på att man ska äga färre saker för att förenkla livet, fokuserar Konmari-metoden på att identifiera föremål som gör dig lycklig och organiseringen av de här föremålen.
Minimalismen är mer för att uppmuntra ett skifte i mindset där målet är att man konsumerar mindre, medan Konmari erbjuder speciella metoder i hur du ska organisera de föremål du har.
Fördelar och nackdelar med Konmari vs minimalism:
Fördelar med minimalism:
- trycker på mindfulness och medveten konsumtion
- Intentionalitet
- prioriterar upplevelser och relationer framför materiella ägodelar
Nackdelar med minimalism:
- Kan vara en tuff utmaning om man är van vid att konsumera mycket
- Kräver att man är ganska disciplinerad för att upprätthålla
- Kan leda till att man får dåligt samvete och känner skuld om man äger för mycket saker. Det ska man så klart INTE göra! Du äger hur många saker du vill! Minimalismen är här för att göra dig mer medveten om dina konsumtionsmönster, inte för att ge dig dåligt samvete.
Fördelar med Konmari:
- Mycket strukturerad inställning till rensning och organisering av hemmet
- Fokuserar på det som skänker glädje. Många anser att det här gör det lättare att besluta om vad som ska vara kvar och vad som ska bort.
- Ett fint sätt att visa tacksamhet och respekt för sina ägodelar.
Nackdelar med Konmari:
- Olika personer i ett hushåll kan känna att olika saker ”sparks joy”. Det här kan ju i värsta fall leda till konflikter.
- Tidskrävande, särskilt om du har mycket att gå igenom.
- Adresserar inte riktigt de underliggande orsakerna till varför man konsumerar som man gör.
Sätt igång:
- Sätt upp mål: Avgör varför du vill bli minimalist eller testa Konmari-metoden.
- Börja smått: Ta en kategori i taget.
- Följ metoden: oavsett om du väljer att bli minimalist fullt ut eller vill rensa hemmet enligt Konmari-metoden, kan det vara en idé att göra lite research och hålla dig till metoderna som finns. Många har provat innan, och chansen att du lyckas är större om du gör som andra har gjort före dig.
- Reflektera och iterera: Känn efter ett tag och reflektera sedan över hur det har gått, och om metoden är något för dig eller om du behöver justera.
- Öva på att känna tacksamhet: Det här är bra i alla områden i livet. När du går igenom processen att rensa ditt hem, är det en bra idé att känna tacksamhet oavsett om du väljer minimalism eller Konmari.
Sammanfattning
Både minimalism och Konmari är bra ramverk ifall du vill förenkla ditt liv genom att göra dig av med saker. Vad du väljer beror på vad du har för preferenser och vad du gillar, vilka förutsättningar du har, och vilka mål du har för din livsstil.
Medan minimalismen är en mer övergripande filosofi och förhållningssätt till hur man kan leva sitt liv, kan Konmari-metoden erbjuda ett fantastiskt system för att sätta igång och rensa, och även hålla ordningen i fortsättningen.
Vad du än väljer, kom ihåg att det är resan som räknas. I dagens hektiska samhälle är det inte gjort i en handvändning att bli fullskalig minimalist. Men kanske kan du börja att sortera i din strumplåda och gå därifrån!
Minimalistisk coachning
Jag heter Theresa, och jag är ordningskonsult. Jag hjäper dig att skapa en mer minimalistisk livsstil. I min coachning ingår att du får verktyg för att få syn på dina egna konsumtionsmönster och börja leva ett enklare, mer meningsfullt liv utan stress och distraktioner.
Om du vill få coachning av mig eller om du vill ha hjälp med att rensa i ditt hem, kan du boka en kostnadsfri konsultation. Den tar ca 20 minuter och du får då berätta vad du vill ha hjälp med.
Jag är även stolt medlem av SBPO, Svensk Branschförening för konsulter inom Produktivitet och Ordning.