I en värld där tid är en eftertraktad resurs och målen ständigt skiftar, har konceptet 12-veckorsåret blivit en framstående strategi för att uppnå effektivitet och målsättning.
Konceptet myntades av affärscoachen Brian P. Moran, och tanken bakom 12-veckorsåret bygger på idén att ta sig bort från traditionella årsplaner och årshjul som ofta blir för omfattande och tappar fokus över tid. Årshjulet är toppen om man vill ha en tydlig överskådlighet över hela året. Men det är inte tillräckligt detaljerat och rymmer inte de uppgifter man behöver göra för att uppnå de mål som har satts.
Så här går 12-veckorsåret till:
Genom att bryta ner året i korta cykler på 12 veckor och behandla varje 12-veckorsperiod som ett ”år”, blir målen mer hanterbara och du slipper känna dig alldeles överväldigad. Tänk sprinter i stället för maraton.
Klara och specifika mål:
12-veckorsåret handlar om att definiera klara och specifika mål för varje 12-veckorsperiod. Målen bör vara mätbara och det gör inget om de är lite utmanande och stretchar din komfortzon lite.
Fokuset riktas mot framsteg varje dag snarare än perfektion. Den korta tidsramen skapar ett lite pressande men ändå överkomligt tempo för att du ska uppnå ditt resultat.
Hur du kommer igång med 12-veckorsåret:
Steg 1: Sätt resultatmål
Sätt dig med papper och penna och skriv upp de mål du har för året.
Identifiera sedan ur listan 3 (varken mer eller mindre) tydliga och realistiska mål som du ska jobba med under de kommande 12 veckorna. (Dela upp dem i mindre delmål om det behövs.)
Det är viktigt att du skriver i presens, som om du redan har uppnått målet.
Ex 1: Istället för att skriva ”gå ner 5 kg”, skriver du ”jag väger —— kg”.
Ex 2: Istället för att skriva ”skriva en bok”, så skriver du ” jag är färdig med min bok”.
Det här hjälper dig att visualisera dina mål och hjärnan upplever den som att de redan har hänt.
Om du vill kan du använda SMART-metoden, som är ett bra sätt att få målen tydliga och strukturerade. Ett SMART mål bör vara:
Specific (specifikt)
Measurable (mätbar)
Attainable (Uppnåbar, realistisk)
Relevant (relevant)
Time Based (tidssatt)
Steg 2: Sätt process- och framstegsmål
Du har nu 3 övergripande resultatmål som du ska jobba med under 12 veckor. Sätt nu 3 framstegsmål för att försäkra dig om att du kommer att uppnå ditt resultatmål.
I viktnedgångsexemplet ovan kan du till exempel skriva:
- Periodfasta varje dag
- Springa 3 ggr / vecka
- Skippa socker, bröd och pasta 5 dagar/vecka
Eller i bokskrivarexemplet:
- Skriva 1 sida varje dag
- Göra research 1 timme varje dag
- Skriva 3 kapitel i veckan
De här målen är annorlunda än resultatmålen på det sättet att du kan bocka av varje dag eller vecka om du har uppfyllt målet som kommer att ta dig till det större resultatmålet. Den dagliga processen är något du har kontroll över, och efter ett tag blir det en vana som du kanske inte ens tänker på.
Steg 3: Plocka in process- och framstegsmålen i kalendern
Nu är det dags att skapa en noggrann plan för att nå resultatmål under nästa 12-veckorsperiod. Identifiera vilka specifika uppgifter du behöver göra varje dag (kika i steg 2), vilka deadlines du har för olika uppgifter etc.
Sätt dig med kalendern och ta den här uppgiften på allvar. Peta in minsta grej som hjälper dig att uppnå målet. Kom ihåg att det är de små dagliga stegen och vinsterna som är vägen till det stora målet. Det kan låta som en kliché, men du anar inte vilka framsteg du kan göra om du bara gör en pytteliten sak dag efter dag.
Vilka mål ska du sätta?
Du bestämmer själv vilka mål du sätter in i 12-veckorsåret. Tänk dock på att ofta tenderar vi att fokusera bara på jobbet när vi sätter mål. Gå inte i den fällan.
Mitt tips är att du sätter dessa 3 resultatmål varje 12-veckorsperiod:
- Jobb
- Vila och återhämtning
- Lek och kreativitet
Det kan vara en utmaning i sig att bara ge dig själv lov att jobba på en enda jobb-sak under 12 veckor, men ge det en chans! Du kan fokusera så mycket bättre om du vet att det inte finns en massa annat som surrar störande i bakgrunden.
Uppföljning och reflektion:
Ofta sätter vi högtflygande och bombastiska mål i början av året och sedan mattas det av allteftersom. Ett tips är då att reflektera regelbundet över hur det går och vad du eventuellt behöver justera. En daglig reflektionsstund gör att du kan komma ikapp och justera om det är för mycket att bita i på samma gång.
Ta en liten stund varje dag för att utvärdera framstegen och identifiera vilka områden du vill förbättra och vilka som funkar bra.
Var beredd att justera din plan om du behöver. Flexibilitet är viktig för att du ska kunna hantera oväntade hinder och kanske även dra nytta av nya möjligheter som kommer till dig.
För mig har bullet journal- metoden fungerat bra, både för att få ner 12-veckorsåret till en överskådlighet och även bocka för de dagliga uppgifterna och reflektera en stund varje kväll över vad som gick bra och vad jag vill justera till nästa dag.
Conclusion
12-veckorsåret är ett bra sätt att du hålla dig fokuserad på dina 3 resultatmål utan att du bränner ut dig och blir alltför överväldigad. Det är en bra och effektiv metod för att bryta ned de stora långsiktiga målen till mer hanterbara bitar som du till slut gör till en daglig rutin.
Och det bästa är att efter 12 veckor har mycket av det du trodde var ouppnåeligt plötsligt blivit en vana och något du gör av bara farten.
Vill du ha hjälp med att planera, organisera och strukturera tillvaron?
Jag heter Theresa och är ordningskonsult. Jag hjälper folk att rensa, sortera och organisera bland sina saker och digitala filer, hemma och på jobbet.
Boka en kostnadsfri konsultation genom att ringa mig eller via formuläret här >>
Jag är medlem i SBPO, Svensk Branschförening för konsulter inom produktivitet och ordning.