Idag ska vi prata om minimalism.
Många tänker på en sparsmakad, stram estetik när de hör ordet minimalist. Få, väl valda föremål i hemmet, och inget stök. Inga överflödiga föremål så långt ögat kan nå. Men vad ÄR minimalism egentligen? Är det en livsstil att sträva efter eller bara en bunt galningar som inte vill ha några saker?
Rörelsen fick ett uppsving med böcker som Marie Kondos Konsten att städa och filmer som The Minimalists. Många såg tjusningen i att göra sig av med saker som inte längre fyllde någon funktion i deras liv och omge sig med så få saker som möjligt.
Men minimalism handlar mer om ett sätt att vara som går ut på att verkligen fundera över vad som gör en lycklig i livet.
Omvärdera uttjänta idéer
Minimalismen är ett sätt att titta på de här föreställningarna. Göra sig av med gammalt mentalt skrot som obönhörligt har naglat sig fast i de där föremålen.
För vem har inte sparat det där klädesplagget år efter år för att det påminner om en tid som aldrig kommer tillbaka? Eller alla böcker du har i bokhyllan? Kanske är det de gamla klassikerna som gör att du ser bildad ut varje gång någon tittar i din bokhylla.
En vanlig föreställning med minimalismen är att du måste slänga eller donera alla dina saker. Så är inte fallet.
Det minimalister däremot ofta förespråkar är att du tar en rejäl titt på föremål, situationer och människor du har omkring dig och frågar dig själv: fyller det någon funktion i mitt liv? Eller håller jag fast vid gamla idéer bara för att?
Sakerna har någon gång fyllt en funktion
Chanserna är stora att föremål, kläder och möbler du äger en gång har fyllt en funktion i ditt liv. Kanske du har kvar den där gamla jeansjackan för att den påminner dig om din ungdomstid? Eller också kan du bara inte göra dig av med den där kaffeservisen som du fick ärva din mormor. Eller den där Kosta Boda-vasen som du fick i 30-årspresent? Du tycker inte om den, men man får väl inte göra sig av med presenter?! Bäbiskläderna ligger fortfarande i lådor uppe på vinden. Bäbisen är nu 20 år gammal.
Det kan också vara så att du känner dig trygg och säker bland dina prylar. Du intalar dig att det kan vara bra att ha någon gång: Ifall kriget kommer kan du vara säker på att du har köksknivar, scarves, och påslakan som räcker för en livstid.
Minimalistisk rensning
Minimalism handlar mycket om att våga titta på de där gamla föreställningarna och faktiskt inse att du är trygg, säker, vacker och smart även utan de där sakerna.
Det du väljer att behålla är sådant som skänker dig glädje. Efter att ha genomgått en minimalistisk rensning kan du först uppleva en tomhet, och det kan vara skrämmande. Men efter ett tag inser du att du inte ens behövde de där sakerna för att vara lycklig.
Och jag tror att det är det vi alla innerst inne vill: att vara lyckliga.
Omvärdera och uppdatera dig själv
I sakerna vi äger döljer sig ofta gamla föreställningar om svunna tider, uttjänta idéer och längtan efter ett liv du inte har uppnått ännu. Om vi skrapar på ytan och börjar utvärdera vilken funktion våra saker, papper, böcker och kläder fyller i våra liv, så kommer även det mentala skräpet att flyta upp till ytan. Att göra sig av med sina gamla saker är ett sätt att även göra sig av med det mentala skräpet på samma gång.
Först är det läskigt. Tänk om du behöver den där gamla diabildsprojektorn nån gång? Eller ljusstakarna från föräldrahemmet? Chanserna är dock stora att du aldrig kommer att sakna de här sakerna när de väl är borta.
Så blir du minimalist (steg-för-steg guide)
Minimalism handlar alltså INTE om att göra dig av med alla dina saker, utan om att rensa ut det som inte längre fyller någon funktion för att skapa plats för de saker du verkligen älskar och värdesätter i livet. På det viset får du mer tid, energi och pengar över att spendera på det du älskar.
Spark Joy
I boken Konsten att städa beskriver författaren Marie Kondo att varje föremål du äger bör ”spark joy”, dvs gnistra av glädje. Jag vill hävda att det här är det minimalistiska tillvägagångssättet till 100%. Men att rensa är en konstart i sig, och det krävs träning för att du ska bli riktigt vass. Först kan du bli ängslig över att behöva fatta ett beslut, men de goda nyheterna är att du blir bättre för varje pyttelitet beslut du fattar. Börja med något litet som du utan att tveka kan slänga eller donera. På det viset tränar du musklerna och får lättare och lättare att avgöra om ett föremål “gnistrar av glädje” eller om du bara har kvar det av gammal vana.
Minimalism handlar om att du bara släpper in sådant som ”gnistrar av glädje” i ditt liv. Det kan vara allt från vad du väljer att konsumera till tv-program och sociala medier, vänner eller familjemedlemmar. (Har du t ex energitjuvar i ditt liv är det hög tid att rensa även här!)
Steg 1: Samla ihop allt inom samma kategori som behöver rensas.
Oavsett om du vill ha färre saker i ditt hem eller om du vill avsluta konton på sociala medier, så behöver du göra en inventering över kvantiteten av saker du har inom en kategori. På det viset blir du exponerad av mängden av prylar, foton, mappar, mail, filer på datorn osv. Du ser då också lätt om du har dubbletter som du kan avyttra eller om du har 11 kavajer som du inte har använt sedan axelvaddar var på modet.
Steg 2: Rensa = fatta beslut.
Med övning kan du snabbt och säkert fatta beslut kring vad du ska spara och vad du klarar dig utan.
Att snabbt kunna avgöra om en sak är ”tumme upp” eller ”tumme ner” för också med sig en massa annat bra.
Du talar t ex om för dig själv att:
1. Du är en person som tar ansvar över din situation.
2. Du faller inte tillbaka i dina gamla ”det-kan-vara-bra-att-ha”- mönster.
3. Du blir en mästare i att fatta framtida beslut och följa upp dem.
4. Ditt beslutsfattande kommer att göra att du omger dig av saker du älskar.
5. Eftersom du fattar beslut att göra dig av med saker, situationer, onödiga möten osv. kommer du i framtiden inte att behöva fatta samma beslut igen, och livet blir lite luftigare.
Att vara minimalist handlar dock inte bara om att rensa ut dina saker. Det handlar mer om att fatta rätt beslut och välja ”färre men bättre”. Det gäller inte bara dina fysiska prylar, utan även immateriella saker i ditt liv.
Immateriellt skräp
Förutom våra fysiska pinaler har vi ofta även en hel del annat skräp liggande här och där fast vi inte tänker på det. Här följer en lista på saker som du också kan se med minimalistiska glasögon och fråga dig om de gnistrar av glädje:
Minimalistisk kalender
Om din kalender var ditt hem, hur belamrat skulle ditt hem vara då? Om din kalender är full av aktiviteter, events och möten utan att det finns en gnutta luft emellan, är det dags att rensa.
Ofta tenderar vi att boka upp oss alldeles för mycket och lämnar inget utrymme mellan händelserna i kalendern. Se över vilka evenemang du MÅSTE gå på och vilka du faktiskt kan stryka.
Din mail
Våra mailboxar svämmar över av mail varje dag, och många har tusentals mail i sin inbox. Eftersom de inte tar någon fysisk plats, så tenderar vi att bara lämna dem när vi har läst dem. Tänk om din fysiska brevlåda hade lika många brev?
Ett minimalistiskt tillvägagångssätt är att behandla e-mail på samma sätt som du behandlar fysiska brev: öppna dem och fatta genast ett beslut kring ifall det är något som ska sparas eller slängas. Ska det sparas, lägg det i en pärm eller ett arkiv avsett för detta ändamål.
Ditt bildgalleri på telefonen
Bildgalleriet är ofta överbelamrat av semesterbilder och skärmdumpar om vartannat. Rensa med jämna mellanrum ditt bildgalleri från dubbletter och bilder som du kan klara dig utan. Öva dig även här att fatta beslut, och sortera gärna in bilder du inte behöver ha omedelbar tillgång till i ett arkiv på en extern hårddisk. På det viset tar inte bilder och filmer så mycket plats i telefonen.
Sociala medier för minimalister
Sociala medier är ett kapitel för sig i den minimalistiska handboken. Vi är medvetna om att sociala medier är designade för att vi ska bli distraherade och ägna tid på plattformen så länge som möjligt. Ändå gör vi det. Vill du bli minimalist måste du dock vara modig och fråga dig vad du verkligen behöver och vilka sociala plattformar som förtjänar din uppmärksamhet och energi. Våga sålla, rensa, avfölja och till och med avsluta konton om den sociala plattformen har gjort sitt i ditt liv.
Om en plattform inte ger dig det den gjorde för ett tag sedan, säg upp kontot eller ta åtminstone en paus och utvärdera efter ett halvår om du har saknat plattformen. Om inte är det kanske dags att säga hejdå.
Avfölj sådant som inte längre fyller någon funktion i ditt liv. Det kan vara tidskrävande att gå igenom alla du följer, men när du väl har gjort det så har du bara kvar dem som du verkligen bryr dig om, och ditt flöde kommer att fyllas med sådant du faktiskt värdesätter.
Toxiska personer och energitjuvar
Det här svårt, jag vet. Men ju mer du tränar på att värdera din tid och din energi, desto mindre står du ut med toxicitet i ditt liv. Finns det energitjuvar i ditt liv, överväg att säga tack och adjö till dessa. Det är inte taskigt eller elakt. Snarare är det ett sätt att visa för dig själv och dem var gränsen går, och att du värdesätter dig själv och din sinnesro mer än deras toxiska beteende.
Steg 3: Hitta ett ”hem” åt dina resterande saker.
Bestäm var dina saker ska bo.
Tänk igenom det här ordentligt. Det är inte alltid som man har en logisk plats för sina saker. De har liksom bara hamnat någonstans för att det inte fanns plats någon annanstans. Det är lite som att dina saker är hemlösa. Visa att du bryr dig om dina saker genom att ge dem ett hem.
Om du har för vana att bara spara filer på datorns skrivbord eller på någon drive någonstans ”tills vidare”, finns dels risken att de blir kvar där och dels att du ägnar alldeles för mycket av din värdefulla tid och energi åt att leta efter filer, pdf:er, bilder och filmer som du vet ska vara där någonstans. Tid är något du inte kan få tillbaka. En minimalist är lika vaksam över var hen lägger sin tid som vilka saker som får komma in i hemmet.
När man har rensat upptäcker man ofta en mer logisk plats någon annanstans att förvara sina saker än där man hittills har förvarat dem pga utrymmesbrist. (Varför har vi haft lakanen i DET skåpet?! Är det inte mer praktiskt att de är HÄR istället?)
Steg 4: Skaffa behållare för att förvara dina saker
När du väl har bestämt var dina saker (fysiska föremål såväl som filer, mail, foton osv) ska hålla till, är det dags att göra en inventering över:
1. Vad du har hemma i form av behållare för dina fysiska pinaler som behöver förvaras. Det kan vara askar, lådor, burkar, skokartonger osv. Ofta har vi mycket mer av den varan än vi tror. Om du är lite händig och pysslig kan du tillverka egna.
2. Vilket / vilka system du ska sätta upp för att ”förvara” dina digitala filer.
Steg 5: Gör minimalismen till en daglig vana
Grattis! Du är nu på det sista steget, vilket handlar om att sätta upp ett system för att upprätthålla den ordning som du har skapat. En del orkar göra det varje dag, medan andra tar ett par timmar i veckan för att ställa iordning det som har stökats till under veckan i form av mail i inkorgen, papper som ska kastas osv.
Det här sista steget är kanske det viktigaste. Man kan lätt tycka att man är klar när man väl har rensat ut allt. Nu är man väl minimalist för alltid, eller hur?
Faktum är att det tar lite tid att lägga sig till med en ny vana.
21 dagar tar det att införliva en ny vana, och 66 dagar att få den helt automatiserad.
Som minimalist fattar du hela tiden noga avvägda beslut. När du står där i leksaksaffären eller klädbutiken, kommer du som nybliven minimalist redan innan du fattar köpbeslutet att fundera på var saken ska bo och vad du kommer att avlägsna i utbyte mot att den här saken kommer in i ditt hem istället. Du kommer att spara både miljön och din tid, energi och pengar på att du vet vad du redan har och därför inte behöver köpa det igen.
Jag vill rekommendera att du ger din nya minimalistiska livsstil de där 66 dagarna för att få den nya vanan automatiserad. När du väl har automatiserat vanan att alltid fråga dig om det ”gnistrar av glädje” oavsett om det handlar om att ge dig i kast med en het diskussion på facebook eller att köpa en ny soffa eller tacka ja till det där mötet som du inte måste gå på, kommer du att inse att livet plötsligt får en helt ny lyster.
Vill du också bli minimalist?
Jag är ordningskonsult med minimalism och rensning som specialitet. Jag bor och är verksam i Karlstad, Värmland och hjälper människor att rensa, sortera och organisera samt skapa hållbara system för ordning.
Du kan boka en kostnadsfri konsultation där du får berätta vad du behöver mest akut hjälp med.
.