För många är garaget en surdeg som man borde ha tagit tag i för länge sedan.
Allt är ett kaos och man drar sig för att öppna garagedörren. Bilen? Det var längesedan den fick plats.
I den här artikeln går vi igenom hur du rensar ur och organiserar garaget och transformerar det från en avstjälpningsplats för allehanda prylar till ett fungerande utrymme för att arbeta, förvaring och – ja till och med för att parkera bilen!
I den här steg-för-steg-guiden kommer du att få med dig de verktyg du behöver för att få jobbet gjort: och det under en enda helg. Är ni fler som hjälps åt så blir jobbet gjort ännu fortare.
1. Förbered dig och sätt upp en plan
Innan vi djupdyker, kan det vara en god idé att ta en stund och visualisera vad du vill använda garaget till. Vill du bara ha plats för bilen, eller vill du även använda garaget som arbetsyta? Kanske du vill ha smart och lättillgänglig förvaring i garaget?
Genom att sätta upp en tydlig plan och vision för vad du vill använda garaget till kommer du att få mycket lättare att fatta beslut längre fram gällande t ex hyllsystem som du kan behöva införskaffa, var de olika stationerna ska vara etc.
2. Samla på dig förnödenheter och material inför arbetet
För att försäkra dig om att arbetet blir enkelt och effektivt, se till att du har allt i form av kartonger, soppåsar, städartiklar, etiketter, marker-pennor och eventuell skyddsutrustning ifall sådan behövs.
Det här kommer att spara massor av tid och du slipper också att bli frustrerad över att du måste avbryta arbetet när du är i flow för att leta reda på en våtservett.
3. Rensa garaget på alla saker.
Ta ut ALLA saker så att du faktiskt ser vilken yta du har att jobba med. Ett tips är att lägga ut presenningar så du kan ställa alla grejer på garageuppfarten eller i trädgården under tiden som du rensar och sorterar.
Ett garage kan lätt bli överbelamrat av gamla färgburkar, barnens sparkcyklar grästrimmers och kartonger med allsköns saker i.
Om du tar ut allt, så får du dels en överblick över garagets egentliga utrymme och dels kan du börja se vilka prylar du egentligen har samlat på dig.
4. Ta ett par timmar och städa rent garaget
När garaget är helt tomt är det dags att städa! Gå loss med både mopp, skurborste om det behövs, samt dammtrasa eller våtservetter för att torka rent. Du kan redan nu känna ett lugn. Många av oss städar inte ur garaget särskilt ofta. När man väl gör det är det nästan som att garaget självt drar en suck av lättnad!
5. Sortera och kategorisera sakerna
Nu är det dags att börja kategorisera sakerna du har plockat ut ur garaget. Börja med en första grovsortering i kategorierna spara, släng, donera och sälj. Avgör vad du ska behålla genom att ställa frågor: Hur ofta använder du föremålet? Har det affektionsvärde? Är det användbart eller har du sparat det bara för att ”det kan vara bra att ha någon gång”. Var ärlig mot dig själv. Släpp taget om de saker som du inte längre känner fyller någon funktion i ditt liv.
När du har rensat bort sådant som du inte längre vill ha kvar (släng, donera och sälj-kategorierna) kan du börja organisera de saker du har kvar i olika kategorier.
6. Organisera!
Nu är det läge att börja organisera sakerna.
Gruppera liknande saker med varandra och skapa en zon för dessa saker i garaget. Kanske du har alla verktyg och arbetsredskap på ett ställe och allt som har med bilen att göra på ett annat? Förvaring kan bli en zon för sig. Nu kommer planeringen som du gjorde i början väl till pass.
När du börjar att organisera dina saker, tänk på att använda så mycket vertikalt utrymme som möjligt. Det här är ett vanligt misstag som många gör: att man inte är medveten om hur mycket utrymme man faktiskt har vertikalt. Ställ trälådor med öppning utåt i hyllor t ex, för att utnyttja utrymmet både i och ovanpå lådan och därmed fördubbla utrymmet.
Outnyttjat utrymme i garaget!
Ett garage har även outnyttjat utrymme nära taket. Kanske kan du sätta upp förvaringsställningar och rack som kan sluka en del av sådant du inte använder så ofta, som t ex säsongsprylar? Det maximerar förvaringsutrymmet och du behöver inte ta av golvytan eller ens se grejerna när du inte använder dem.
Hyllor och hyllsystem
Om du behöver och om din budget tillåter det, kan du investera i hyllsystem, pegboards och liknande system för att få en bättre ordning.
Försök även att få så mycket som möjligt bort från golvet för att undvika ett rörigt och stökigt intryck.
Om du har hyllor med förvaring, se till att allt är märkt med etiketter så att du lätt hittar det du söker. Se till att förvaringssystemet följer en logik som passar för dig, så att du lätt hittar.
7. Arbetsytor i garaget
Om du planerar att använda ditt garage som en arbetsyta, fundera ut var den ska vara för att det ska bli så praktiskt som möjligt. Ska du ha en arbetsbänk? Välj ut en bra plats för den och ha även arbetsredskap som hör till inom räckhåll vid arbetsplatsen. Då är det viktigt att du arrangerar dina saker & redskap så de smidigt går att använda när du behöver dem. Se till att saker du använder frekvent är lättillgängliga och inom räckhåll! Saker du använder mer sällan kan vara lite längre in i garaget.
8. Underhåll av garaget
Schemalägg tid, t ex en dag i månaden för underhåll av din garage-yta. Du kan t ex sortera in sådant som har en benägenhet att leta sig ut i garaget fast det inte ska vara där. Sortera arbetsredskap, torka av ytor.
Conclusion
Att transformera garaget från ett bombnedslag till en välorganiserad yta med palts för både arbetsbänk och bil är fullt görbart. Till och med under en helg! Tänk bara på att du under processen tar många pauser och dricker mycket vätska! Hjärnan processar mycket under en sådan här utrensning, speciellt om du inte har rensat garaget på åratal.
Känns det ändå för övermäktigt att sätta igång?
Jag heter Theresa och jag är professionell ordningskonsult. Jag hjälper privatpersoner och företag att rensa, sortera, organisera och sätta upp system för att maximera utrymmen i hemmet och på arbetsplatser.
Om du vill kan du boka en kostnadsfri konsultation med mig. Du får då berätta vad du behöver mest akut hjälp med, och jag kan estimera tidsåtgång och kostnad för sessionerna.
Boka en kostnadsfri konsultation här >>
.
.