Bra och dålig luft
Idag ska vi prata bra och dålig luft. Men det är inte så att vi ska diskutera kvaliteten på den luft vi andas eller något sådant.
Istället vill jag presentera konceptet ”bra och dålig luft” som jag brukar använda när jag sorterar och organiserar utrymmen åt mina kunder. Det här konceptet har jag egentligen haft med mig sedan jag var mycket ung.
Vi flyttade mycket under min uppväxt. Jag fick tidigt lära mig vikten av att packa rätt så att man inte flyttade med en massa ”onödig luft” i flyttkartongerna. Detta minimerade antalet kartonger som skulle flyttas och flytten blev därmed smidigare och lätthanterligare.
Harmoni i hemmet
En flytt är ju något annat än att organisera ett utrymme såklart, men det finns tydliga beröringspunkter. När jag började intressera mig för vad som skapar harmoni i ett hem, kom jag i kontakt med Feng Shui, konsten att skapa harmoni genom att utnyttja hur energin rör sig i ett rum.
För en del kan det här kanske verka lite flummigt och konstigt. Man måste dock inte bli Feng Shui-mästare för att kunna använda sig av de metoder som denna urgamla lära erbjuder.
Tumregler
För att utröna vad bra respektive dålig luft är i organiseringssammanhang, så kan du ta till min barndoms gamla flyttkartonger som inspiration. Om du utnyttjar behållare, burkar och askar till sin fulla kapacitet behöver du färre behållare allt som allt, vilket skapar ett luftigare helhetsintryck.
Tumregeln är att:
- Utnyttja behållare, askar och burkar till sin fulla kapacitet men
- ge möblemang, utrymmen i skåp, hyllor och lådor utrymme att andas.
Några exempel på dålig luft:
- Du har en ask med lock i A4-storlek i din hylla på kontoret. I asken har du 3 gem, några visitkort och en fickalmanacka. Den här behållaren har en betydligt större kapacitet än så, vilket gör att du inte utnyttjar det utrymme som lådan tar i sin helhet.
- Detsamma gäller om du har skafferiet fyllt med burkar och förpackningar som bara är till hälften fyllda. Luften och därmed utrymmets kapacitet blir instängd i burkarna, samtidigt som platsen på hyllan tar slut.
- Du har en bokhylla som är till bristningsgränsen fylld med böcker, både på längden och tvären. I det här fallet har du utnyttjat hyllan långt över sin kapacitet och hyllplanen får inte rum att andas. Skapa luft genom att gallra ut några böcker alternativt skaffa en till hylla för att lugna ögat.
- Galgarna i din garderob går inte att flytta. Det här är ett problem om du har många plagg som hänger på galge. Lös problemet genom att se vad du kan vika in istället.
- Golvytan är belamrad med saker som inte ska vara på golvet. Ett golv fritt från pinaler ger ett städat och prydligt intryck.
Några exempel på bra luft:
- A4-asken i det förra exemplet kan du använda till sin fulla kapacitet om du placerar föremål som tar upp större delen av asken utan att det blir svårt att hitta det som är i.
- Bokhyllan har lite luft här och där, vilket ger en skön vila för ögat. Låt en del av hyllplanen vara tomma eller ersätt med något som bryter av mot det kompakta intrycket som böcker kan ge. Prova att bryta av med något vackert eller roligt prydnadsföremål, en liten krukväxt eller en lampa.
- Rena och fria bordsytor är exempel på bra luft.
Bord blir lätt avstjälpningsplatser för både nycklar, pappersarbete och små pinaler som pennor och pysselgrejer. Se till att plocka av bordsytor med jämna mellanrum och håll dem fria.
Vill du ha en luftigare miljö i ditt hem?
Boka en kostnadsfri konsultation där du får berätta vad du behöver mest akut hjälp med när det kommer till att rensa och organisera dina saker.