Är din vardag är full av röriga anteckningar, post-it-lappar, bortglömda uppgifter och borttappade projektidéer? Då kanske Bullet Journal är något för dig.
Bullet journal är ett kraftfullt verktyg som kombinerar kalender, projektplan, dagbok och listor – allt på samma ställe.
Bullet Journal, som från början var ett enkelt, minimalistiskt planeringssystem, har för många blivit en livsstil och ett sätt att uttrycka sig. När du väl har satt upp din Bullet Journal hjälper den dig med allt möjligt, som att organisera dina tankar och idéer, sätta upp mål, projektplanering och uppgifter på ett kreativt och effektivt sätt.
Och det bästa av allt: du behöver inte mer än en anteckningsbok och en penna för att sätta igång. Bullet journal är ett analogt verktyg, vilket har visat sig vara bra för många som känner att det är svårt att navigera bland alla appar och digitala kalenderverktyg som finns att tillgå.
I den här artikeln går vi igenom hur du börjar planera med en Bullet Journal för att skapa ordning och struktur i din vardag.
Vad är en Bullet Journal?
En Bullet Journal är ett personligt planerings- och organiserinsverktyg som kombinerar kalender, dagbok, att göra-lista och andra listor. Ryder Carroll, skaparen av systemet, har själv sagt att han skapade Bullet Journal för att få bukt på sin ADD. Han behövde ett enkelt system som gjorde att han inte glömde bort viktiga uppgifter och snabbt kunde se var någonstans i arbetsflödet en uppgift befann sig.
Vad behöver du?
En Bullet Journal är det du gör den till. Gillar du att sitta och skissa eller skapa stickbeskrivningar? Då kan du göra det med din bullet journal. Gillar du listor? Då är bullet journal en perfekt plats att samla allt i.
Allt du behöver för att sätta igång är en anteckningsbok, en penna och eventuellt några färgpennor eller markers.
Om din anteckningsbok inte är numrerad, är det dags att numrera sidorna. Detta för att du ska få användning av Indexet som du kommer att sätta upp härnäst.
Index
Index-sidorna är en del av navigeringssystemet i en Bullet Journal. Med dem kan du lätt hitta tillbaka till det som du har skrivit.
Gör så här: Slå upp det första tomma uppslaget i din anteckningsbok. Här skapar du ett ”index” där du kan logga sidnummer för olika kategorier och ämnen. Detta kommer att vara till stor hjälp när du letar efter specifik information senare.
Bläddra fram ett par tomma sidor, så att du har nog med plats för att fylla på i ditt index allteftersom du fyller på med sidor i din Bullet Journal.
Månadsvy och veckovy
Månadsvyn och veckovyn är din ”kalender” där du antecknar allt som händer under månaden / veckan. Du skapar en ny vy varje månad genom att slå upp nästa tomma uppslag i din bok. Logga i indexet så du lätt hittar till rätt sida. Detsamma gäller veckovyn om du bestämmer dig för att använda en sådan.
Månadsvy eller ”monthly log”:
Slå upp ett tomt uppslag. Skriv månadens nummer, t ex 1-31, med en siffra på varje rad. Du kan nu logga saker som kommer upp och som du behöver ha en snabb överblick över. Om du vill kan du även komplettera månadsvyn med annat du behöver ha en överblick över, t ex månadens målsättningar eller att-göra-lista.
Veckovy eller ”weekly log”:
Slå upp nästa tomma uppslag. Skriv upp veckans dagar i en veckovy. En veckovy är inte en del av Ryder Carrolls originalmetod, men många som använder Bullet Journal har upptäckt att en veckoöversikt hjälper dem att ”zooma in” månaden. Känn efter om du tycker att du behöver en veckovy eller om det räcker med månad + ”daily log” (se nedan)
”Daily log”: Hjärtat i Bullet Journal
Daily log är Bullet Journal-metodens hjärta. Det är här du varje dag ”umgås” med din Bullet Journal, och loggar alla inkomna uppgifter. Systemet använder specifika symboler för att kategorisera arbetsflödet i uppgifterna.
Symbolerna har en specifik betydelse för att du lätt ska se och avgöra vad som är färdigt och vad som ska göras, skjutas på framtiden eller strykas.
Symbolerna ser ut som följer:
• Ny uppgift markerar du med en punkt
/ Påbörjad uppgift markerar du med ett halvt kryss
X Färdig uppgift markerar du med andra halvan av krysset, dvs ett kryss
> Migrering”, dvs. uppskjutande av uppgift till nästa dag, markerar du med en liten pil
– Skriv noteringar till en uppgift med ett streckUppgift som kan strykas stryker du helt enkelt över.
Med de här symbolerna ser du snabbt vad som är gjort och vad som behöver göras. Så fort en uppgift har ändrad status, markerar du det genom att ändra punkten till antingen / för påbörjad, X för färdigställd eller > för migrerad till nästa dag.
När du är klar för dagen drar du ett streck under dagens uppgifter och skriver datum för nästa dag. Din uppgift till nästa dag blir sedan att:
- Stryka över uppgifter som inte behöver göras
- ”migrera” resterande uppgifter, dvs föra över uppgifter som inte blev gjorda till nästa dag. Du kanske kan tycka att det är onödigt att skriva om samma uppgifter från dag till dag. Men det fyller två viktiga syften: 1) Du får syn på var du prokrastinerar, och 2) du får även tid att reflektera över ifall uppgiften kanske inte behöver göras just nu utan kan migreras till långtidsplaneringen eller helt enkelt kan strykas.
Långtidsplanering
Enligt Carrolls originalmetod delar du in ett uppslag i 6 rutor för att få en överskådlig halvårsvy. Där kan du sedan anteckna evenemang och aktiviteter allteftersom de kommer upp. Du har då en plats där allt är samlat, och du kan sedan i början av varje månad migrera dessa till din månadsvy.
Collections – Samla dina Idéer
”Collections”, eller ”samlingar, kollektioner” är vad Ryder Carroll kallar allt det andra i en Bullet Journal. Här samlar du dina tankar, idéer och projekt. Skapa collections för listor, mål, inspirerande citat eller ”habit trackers”. Det är i collections som din kreativitet verkligen kan blomma ut! Allt finns samlat på ett och samma ställe. Om sidan tar slut kan du alltid fortsätta din collection på en ny sida. Kom ihåg att logga på index-sidan med sidnummer, så att du lätt hittar rätt bland dina kollektioner.
Var Kreativ!
Bullet Journal handlar inte bara om struktur; det handlar också om kreativitet. Använd gärna färg och dekorera din Bullet Journal med collage eller stickers för att göra den personlig och rolig att använda.
Flikar, tejp och andra tips för lättare navigering i din Bullet Journal
Om du vill kan du använda washi-tejp i olika färger (en slags papperstejp som finns i välsorterade hobbyaffärer). Du kan då markera t ex månadsvyn med en liten flik för att lätt hitta till aktuell månad. Du kan även bestämma egna färgkoder och markera kanten på olika sidor för att beteckna olika kollektioner etc.
Avslutande tankar
Det kan verka komplicerat till en början, men jag lovar att du snart kommer in i det. Anpassa din Bullet Journal efter dina behov! Med tiden kommer du att upptäcka fördelarna och och hur du på bästa sätt använder din Bullet Journal.
Så plocka upp en anteckningsbok och en penna, och testa dig fram! Systemet har ofta hjälpt mig att få struktur på idéer och projekt. Jag har även boostat min kreativitet. Eftersom jag gillar att rita använder jag gärna även min Bullet Journal lite som vardags-skissblock. Planeringen blir roligare och din Bullet Journal blir lite som en kompis i vardagen.
Vill du ha hjälp med att hitta struktur i din vardag?
Jag heter Theresa och jag arbetar som ordningskonsult. Om du vill ha hjälp med att sätta upp ett planeringssystem för att få bättre struktur i din vardag, kan du boka en kostnadsfri konsultation. Du bokar din konsultation här >>
Jag är ansluten till SBPO, Svensk Branschförening för konsulter inom Ordning och Produktivitet.