Tänk dig att du kommer hem efter en lång dag, hungrig och redo att koppla av med något gott att äta. Du öppnar kylskåpet och möts av ett kaos av halvtomma burkar, en urklämd kaviartub, några rester från gårdagen och något mystiskt oidentifierbart längst bak i kylen.
För många av oss är kylskåpet en källa till ständig frustration. Allt ligger huller om buller, och syltburkar samsas med gamla potatisar och den där purjolöken som man aldrig vet hur man ska förvara.
Oavsett om det beror på att vi har mycket att göra, inte har tid eller helt enkelt inte orkar ta tag i att rensa kylen, så är ett rörigt kylskåp något som kan stressa upp vem som helst när det är dags för middag och barnen tittar storögt och hungrigt på en.
Men det finns hopp.
Med en smula god vilja och rätt tänk kan du transformera även det sorgligaste kylskåp från en mardrömslik skräckfilm till en välorganiserad oas av fräscha och näringsrika matvaror.
I den här artikeln kommer du att få lite tips på hur du kan göra för att få till kylen så att du får en härlig upplevelse av ordning och reda när du öppnar kylen nästa gång.
Ett organiserat kylskåp sparar inte bara din tid och energi. När du har koll på läget kommer du också att reducera svinnet, eftersom du vet vad du har och kan använda upp det du har. Du kan också i bästa fall på köpet få lite hälsosammare matvanor på sikt.
Gör så här:
Steg 1: Kolla vad du har och rensa ur kylen
Avsätt lite tid för rensning och organisering. Det kan ta någon timme, men när du är klar kommer du att tacka dig själv.
Innan du börjar organisera, behöver du veta vad det är du egentligen har i kylskåpet.
Ta ut allt, och kolla bäst-före-datum. Släng sådant som har gått ut.
Har du fler av samma? Ibland händer det att man har 2-3 burkar med några inlagda rödbetor i varje burk. Lägg ihop allt till en burk så har du genast minimerat den plats de där glasburkarna tar.
Torka rent.
Steg 2: Investera i behållare
Om du vill hålla ordningen över tid kan du investera i några transparenta behållare att ha matvaror som tillhör samma ”familj”. T ex grönsaker, frukt, mejerier etc. Du får då ett nätt och prydligt intryck i kylen samtidigt som du får en överblick över vad du har i varje behållare om de är transparenta.
Några bra behållare kan vara:
Transparenta plast- eller glasbehållare att förvara rester och ingredienser i.
En del gillar stapelbara behållare eftersom de tar minimalt med plats. Jag är själv inget stort fan, eftersom jag själv strävar efter att man aldrig ska behöva lyfta bort något för att komma åt något annat. Men det är en smaksak.
Små behållare eller lådor för såser, tuber etc.
Steg 3: Kategorisera och arrangera
Gruppera liknande saker och skapa zoner i kylskåpet. Grönsaker på ett ställe, mejerier och glasburkar på ett annat etc.
Stapla vertikalt om det går: Morötter, tuber, etc. Vertikal förvaring tar nästan alltid mindre plats, och du får en tydligare överblick över vad som finns.
Du behöver tillsammans med familjen komma överens om vad som ska vara var.
Förslag på en slags ”layout”:
Översta hyllan:
Saker som går att äta på en gång, som rester, drycker eller mejerier. Har du små familjemedlemmar som inte ska komma åt vissa saker, kan du såklart med fördel förvara det på den översta hyllan.
Tänk också på att sådant som används varje dag bör vara i ögonhöjd för att det ska bli lättare att hitta och lättare att ställa tillbaka. Så ställ inte det på översta hyllan.
Mittenhyllor:
Arrangera i kategorier och behållare: kött, ostar, grönsaker etc.
Hyllor längst ner:
Rotfrukter, potatis, konserver, glasburkar. Tunga saker.
Dörren:
Alla slags flaskor med såser, oljor, tuber etc. Mjölkförpackningar och vattenflaskor.
Steg 4: (om du orkar): Etikettera och sätt datum
Att sätta etiketter på burkar och behållare hjälper dig inte bara att snabbt få en överblick och identifiera vad du har i kylskåpet. Det kan i bästa fall också hjälpa övriga familjemedlemmar att lägga tillbaka saker där de hör hemma och upprätthålla ett system som funkar för alla. Du kan antingen investera i en etikettmaskin, eller också tar du syltburksetiketter, maskeringstejp eller annat och skapar dina egna etiketter.
Du kan även datummärka det du har, så du vet när det är dags att rensa eller äta upp t ex rester.
Steg 5: Underhåll systemet
Gör en regelbunden check och gå igenom systemet, t ex en gång i veckan. Ta bort sådant som har gått ut, torka ur och arrangera om saker som har hamnat fel.
Ett varningens finger
En fälla jag ofta märker när jag hjälper kunder just med kylskåp och skafferi, är att det är väldigt lätt hänt att man går tillbaka till gamla vanor och bara stuvar och trycker in där det får plats. Försök att stå emot den här gamla vanan. Ge inte upp. Efter ett tag och med lite övning blir det lika lätt och naturligt att ställa saker på rätt plats på en gång. När man får kläm på var man har bestämt att sakerna ska vara en gång för alla så är det lätt att hålla ordningen.
Sammanfattning:
Avsätt liten stund varje vecka, t ex under helgen, för att upprätthålla systemet i kylskåpet för att få ett funktionabelt och inbjudande kylskåp. Investera i några transparenta behållare för att få koll på grejerna och sortera liknande matvaror med varandra för överskådlighet.
På det här sättet får du ett kylskåp som inte bara uppmuntrar till roligare matlagning, du ser också om något börjar ta slut och du behöver fylla på. Att underhålla systemet när man väl fått till ett som fungerar är egentligen det viktigaste.
Jag önskar dig all lycka till med din matlagning och ditt nya, välordnade kylskåp!
Jag heter Theresa och jag är ordningskonsult. Behöver du hjälp med att få till ett system i ditt kylskåp eller få ordning t ex i din garderob eller uppe på vinden? Då kan du boka en kostnadsfri konsultation där du får berätta vad du vill ha hjälp med.
Du bokar en konsultation här >>
I'm a proud member of SBPO, the Swedish Industry Association for professional organizers.
Relaterat inlägg: Så tacklar du stöket i köket