Julen står för dörren och med den kommer den oundvikliga frågan: När ska jag hinna julstäda?! I den här artikeln får du några nyttiga tips som du kan behöva ha koll på inför julens matlagning och bakning och knäcktillverkning.
Ska du ha folk över på julafton kan det ju vara skönt att ha lite nystädat. Den här artikeln går dock inte igenom hur du skurar golvet och putsar fönster, eftersom jag förutsätter att du kan det redan. Här får du istället några tips på hur du kan rensa och organisera det du redan äger, för att du ska få bättre plats för julen som står för dörren.
Kryddhyllan
Kanske inte kryddhyllan är det första man tänker på när man ska julstäda. Men kryddor används ofta flitigare under och inför högtider och helger, eftersom dessa ofta är förknippade med matlagning och bakning. Här kommer en lista på vad du kan göra för att slippa stå och gräva efter nejlikorna som du VET finns där nånstans.
Om du har alla kryddor i en gammal glasslåda är det dags att få ordning så du orkar med julbaket och julbordet.
Börja sortera. Vissa kryddor använder vi mer ofta, andra mer sällan. Börja sortera i kategorier, och ställ kryddor som hör ihop tillsammans.
Vad som hör ihop och inte är det bara du som bestämmer. Många använder till exempel nejlika mest i julbaket, medan andra använder det till soppor och grytor mest varje dag.
Så bestäm själv vilka kryddor som är vardagskryddor och vilka som är ”sällan”-kryddor.
Kryddor i påse:
Många kryddor går att köpa i lite större mängd i påse. Det här är en källa till mycket gråt och tandagnisslan om man använder många kryddor. Tiden det tar att leta reda på rätt krydda är lika stor som själva matlagningen!
Unna dig själv att hitta kryddburkar som du kan hälla över påsarnas innehåll i när du kommer hem från affären. Lättillgängligt och med tydliga etiketter så du vet vad du har.
Grytor, stekpannor och kastruller
Kolla igenom om du har för mycket av det goda i form av gamla buckliga sockerkaksformar i aluminium, en tråkig stekpanna som du aldrig rensade ut när du köpte en ny eller kanske en uttjänt smörgåsgrill som har sett bättre dagar.
Kylskåp och frys
Julen brukar ju betyda julmat, och därför behöver du allt utrymme du kan få i kylskåpet.
Passa på att rensa bland varorna i kylskåpet, och släng sådant som har gått ut. Bestäm även var olika matvaror ska vara, och gör plats för all julmat som oundvikligen kommer att skjutsas in och ut ur kylskåpet under julhelgen. Allt från julgodis till Janssons frestelse, allt måste få plats utan att du ska behöva spela Tetris med maten varje gång du öppnar kylskåpet.
Mitt tips för att få plats med allt är att dubblera utrymmet genom att införskaffa insatser som man kan hänga på undersidan av hyllplanen. De är perfekta för små skålar, senapsburkar, ostar och rödbetssallad. De stora formarna kan då få plats på de vanliga hyllplanen utan att man behöver ställa något på dem.
Frysen kan också må bra av att få frostas av. Bor du på ett sätt så du kan ställa ut maten under tiden som du frostar av, desto bättre. Många frysar är ju idag självavfrostande, men för oss som fortfarande har en gammal frys behöver det här ses över med jämna mellanrum. Ta för vana att även lägga till avfrostning av frys till din julstädningslista.
Kökslådor
Passa på att julstäda i dina kökslådor. Om du tar för vana att julstäda och rensa i kökslådorna, så blir det gjort i alla fall en gång om året, och du kan rensa ut sådant som har gått sönder, gamla gummisnoddar och annat som brukar hitta till kökslådorna under året. Ta ut allt och rensa. Torka ur och unna dina kökslådor mindre behållare för mer organisering om du inte redan har det.
Bunkra upp med behållare
Se över vad du redan har hemma i form av glassbyttor och andra behållare. Det mesta blir mer överskådligt om du sorterar och organiserar i mindre behållare. Allt från slevar och salladsbestick till kryddburkar.
Med julmaten blir det också ofta mycket rester som är för goda att slänga. Men man kan ju bli lite trött på att äta julmat hur många dagar som helst i rad. Frys in och ta upp någon gång i januari när du inte är på matlagningshumör.
Det var mina tips på hur du kan julstäda och få ordning i köket inför julens stök och bak!
Relaterad artikel: Så tacklar du stöket i köket >>
Jag heter Theresa och jag är ordningskonsult. Jag hjälper människor att rensa, sortera och organisera samt skapa system både i hemmet och på arbetsplatser. Om du vill kan du boka en kostnadsfri konsultation. Den tar ca 30 minuter, och du får då berätta vad du behöver mest akut hjälp med. Du bokar din konsultation här >>
Jag är medlem i SBPO, Svensk Branschförening för konsulter inom Produktivitet och Ordning.