Vad är hoarding / samlarsyndrom?
Enligt OCD-förbundet lider 2% av den svenska befolkningen av s.k. samlarsyndrom, vilket innebär att man kompulsivt samlar på sig mängder av saker och inte kan göra sig av med något.
Skillnaden mellan samlare och samlarsyndrom
Det är skillnad mellan samlare och samlare. Är man en glad samlare av objekt som tillhör en kollektion, har man ofta en målsättning med sitt samlande. Jakten på nästa värdefulla föremål värdigt att äntra kollektionen blir en lek och en uppskattad hobby.
Om någon däremot lider av samlarsyndrom så samlar man för att man inte kan låta bli. Man skäms också för att samlandet har gått överstyr och det är ovanligt att den drabbade själv söker hjälp.
Det handlar i dessa fall inte om någon målsättning för att få till en komplett kollektion. Det här samlandet eller hamstrandet handlar istället om en känsla av värdelöshet och bottnar ofta i depression eller en livsavgörande händelse.
Hur kan man hjälpa?
Tid och Tålamod
Som barn till någon med samlarsyndrom kan det vara frustrerande att se på hur en förälder vadar i ett egenhändigt införskaffat träsk av prylar & skräp som kan tyckas värdelösa.
Försök att låta det få ta tid. Ofta lever den som är drabbad i förnekelse och söker inte hjälp själv. Det finns helt enkelt inte någon sjukdomsinsikt. Hen måste själv komma till insikt om att hen behöver hjälp.
Det du kan göra är att ge personen tid att komma underfund med sin patologi. Du kan plantera några frön här och där genom att prata, men det hjälper inte att tvinga någon till förbättring om de inte är redo själva.
Medkänsla
Försök att förstå den drabbade och den problematik som denna har. Det vi ser i form av berg av för oss värdelösa saker är en manifestation av ofta flera decennier av ångest, depression, självförnekelse, känslor av värdelöshet och övergivenhetsångest.
Förståelse för diagnosen och sjukdomstillståndet
Som närstående till en person med samlarsyndrom är det lätt att man känner sig frustrerad och maktlös. Man kan inte tvinga en vuxen människa att göra sig av med sina saker. Samtidigt vet man att det inte hjälper att bli frustrerad eftersom diagnosen är något som den drabbade inte kan rå för.
Det hjälper inte att skälla eller bli irriterad på en person med samlarsyndrom. Hur mycket man än retar sig, så hjälper det ofta varken att prata eller att erbjuda hjälp med att rensa. Personen i fråga måste själv först komma till insikt om sitt sjukdomstillstånd.
Vart du kan vända dig
Samlarsyndrom är en psykisk diagnos och personer som lider av denna diagnos behöver professionell vård och hjälp för att inte falla tillbaka i beteendet.
Det räcker ofta inte bara med en professionell organiseringskonsult för att tackla denna typ av långtgående problematik. I de flesta fall krävs även utbildad psykolog med specialistkunskaper inom hoarding och samlarsyndrom.
Här kan du få hjälp:
Nedan har jag samlat några länkar där du kan läsa mer om samlarsyndrom och även vart du kan vända dig för att få hjälp.
Wikipedia om kompulsiv hoarding (engelska)
OCD-förbundet om samlarsyndrom
Clutter-hoarding scale (nedladdningsbar pdf, engelska)
*
Behöver du hjälp med att rensa, sortera och organisera?
Boka en kostnadsfri konsultation med mig där du får berätta mer om vad du behöver mest akut hjälp med. Konsultationen tar ca 20 min.