En mysig och lugn studiemiljö spelar en avgörande roll för att barn och ungdomar ska kunna skapa goda vanor när det kommer till studier och produktivitet. Genom att förse barnen med en inspirerande, organiserad och lugn miljö kan du som förälder hjälpa dina barn att utveckla en förkärlek för läxläsningen. En lugn mijö stimulerar också förmågan till fokus och koncentration.
I den här artikeln kommer du att få olika tips på vad du kan göra för att hjälpa ditt barn att starta terminen på ett produktivt sätt.
Välj rätt plats för barnets studiehörna
Det är viktigt att ni kommer överens om en bra plats att inrätta studiehörnan på. Hitta en lugn plats som är fri från distraktioner, visuellt brus och annat som pockar på uppmärksamheten. Idealsituationen är att platsen har gott om naturligt ljus och bra ventilation, eftersom dessa faktorer har en god inverkan på både humör och fokus.
Möbler och ergonomi
Investera i en bekväm och ställbar stol och skrivbord. Vi vet själva hur trötta vi blir efter en dag på kontoret. Det är viktigt att barnet kan sitta rak i ryggen. Annars är det lätt att man får ont i både nacken och ryggen. Bordet behöver vara stort nog för att förvara allt studiematerial, dator och andra saker som är nödvändiga för läxläsningen.
Rensa och organisera studiemiljön
Studiemiljön behöver vara fri från skräp när man sätter sig med läxorna. Rena ytor som är fria från distraktioner kan hjälpa ditt barn att hålla fokus. Ta bort alla onödiga föremål på och runt skrivbordet. Se till att det finns bra förvaringsmöjligheter för saker som annars lätt hamnar på bordet för att underlätta för barnet att hålla ordning,. Du kan ställa dit en liten byrå eller hänga en liten hylla på väggen. Det hjälper barnet att hålla ordning på böcker, pennor och andra saker som barnet behöver ha tillgång till under läxläsningen.
Lär också ditt barn att det är viktigt att man plockar undan efter varje session. På det viset blir det mer välkomnande att komma tillbaka nästa gång. Man vill ju kunna sätta igång med läxorna på en gång utan att först behöva städa upp.
Personlig och inspirerande dekorativ miljö
Låt barnet bestämma hur det vill dekorera runt omkring sin studiemiljö. Häng upp en anslagstavla eller whiteboard, kanske inspirerande citat. Häng upp en tavla eller ett konstverk. En krukväxt tillför en fräschör och färg hjälper till att boosta kreativiteten till läxläsningshörnan.
Uppmuntra barnet att dekorera med sina egna konstverk, foton etc för att få till en unik och rolig plats.
Ordentlig ljussättning
Barn och ungdomar har en tendens att sitta och läsa i mörker. För att barnet ska kunna plugga utan att få ont i ögonen och huvudet, se till att det finns bra ljus runt studiehörnan. En mörk studiemiljö kan visserligen kännas mysig. Försök ändå att få till en ljussättning som både känns nedtonad men på samma gång gör sitt jobb när det kommer till att belysa läxläsningssessionerna ordentligt.
Minimera distraktioner runt barnets studiemiljö
Se till att barnets studiehörna och studiemiljö är fria från distraktioner som tv, spel och telefon när barnet ska plugga. Det här kan vara svårt i dagens läge eftersom många använder telefonen för att ta reda på fakta etc. Men om man etablerar vanan att stänga av distraktioner som telefon under läxläsningen, har man mycket vunnet. Både kortsiktigt och långsiktigt. På kort sikt blir koncentration och fokus bättre under sessionerna, och på lång sikt etableras en vana att kunna koncentrera sig och utföra s.k. ”Deep work”, dvs att under längre tidsperioder försjunka i sitt arbete. Det här gör att arbetet blir mer effektivt och av högre kvalitet. Hjärnan mår också bra av att man minimerar distraktioner.
Se till att studiematerial är tillgängligt
Ditt barn behöver ha tillgång till allt det behöver utan att vara tvungen att resa sig för att leta efter eller hämta något. Varje avbrott stör fokus, och det kan ta upp till 25 minuter att komma tillbaka till det fokuserade läget. Se till att böcker, anteckningsblock, och pennskrin finns inom räckhåll. Använd behållare för att organisera och förvara sådant som behöver finnas tillgängligt men inte behöver bidra till visuellt brus.
Relaterad artikel: Vad är visuellt brus?
Verktyg och metoder för att hantera tid
Hjälp barnet att även avsätta och organisera sin tid på bästa sätt genom att introducera olika verktyg för att hantera tid. Hjälp även barnet att sätta en tid för sina studiesessioner och boka in små korta pauser. Studier visar att vi inte kan koncentrera oss längre än 45 minuter i taget (och det gäller oss vuxna).
En metod som kan fungera är Pomodorometoden: Sätt en äggklocka på 25 minuter. Lär barnet att under 25 minuter är det plugg, sedan 5 minuters rast för att rensa hjärnan lite, ta en paus och dricka ett glas vatten. Fokus och koncentration kan hållas lättare, och man riskerar inte att bli utmattad om man vet att man får en paus efter 25 minuter.
Det är också viktigt att barnet får en regelbundenhet i sina studiesessioner. Kom överens om regler för pluggandet, så barnet vet vad som gäller. Beroende på hur små barnen är, behövs ofta hjälp på traven med att sätta regler för hur ofta och hur länge man behöver plugga
Mysigt och bekvämt i barnens studiemiljö
Att skapa en mysig studiemiljö med en härlig atmosfär gör att barnet känner att det är trevligt att komma tillbaka till läxläsningsstunderna. Exempel: investera i en liten fåtölj med en mjuk kudde, eller mys till det med en mjuk matta i studiehörnan. Se till att barnet har vatten och något att snacksa på så energinivån och vätskebalansen hålls uppe.
Conclusion
Att designa en inspirerande, organiserad och lugn studiemiljö är en investering i deras utbildning och välbefinnande. Genom att implementera de här tipsen kan du skapa en studiemiljö som hjälper ditt barn att hålla fokus och få en positiv attityd till läxläsning och lärande. Varje barn är såklart unikt. Ni behöver själva känna efter hur ni kan använda de här tipsen för att bäst passa just ditt barns preferenser.
Med en väl genomtänkt studiemiljö kan du hjälpa ditt barn att nå sina studiemål. Du kan också hjälpa barnet att etablera livslånga goda vanor när det kommer till fokus och koncentration. Uppmuntra ditt barn att vara med när ni skapar studiehörnan! På det viset blir barnet delaktigt i beslut och kan uttrycka sin kreativitet på bästa sätt.
Kom ihåg att en studiehörna inte bara är ett fysiskt utrymme. Det är också ett mindset och en vana att man sitter vid en speciell plats när man pluggar. Det triggar också igång hjärnan! Snart nog vänjer hjärnan sig vid att när man sitter här är det dags att lära sig saker.
Med en god studiemiljö kan ditt barn varje dag få inspiration att lära sig. Kanske till och med längta lite efter att få sätta sig i sin mysiga studiehörna!
Behöver du hjälp att få ordning?
Jag heter Theresa och jag är ordningskonsult. Jag hjälper både företag och privatpersoner att rensa, sortera och organisera bland saker och digitala filer.
Du kan boka en kostnadsfri konsultation genom att svara på några frågor i ett kort formulär. Jag återkommer sedan när jag har gått igenom dina svar och vad du behöver mest hjälp med.