Vad är visuellt brus?
Det ska vi ta reda på i den här artikeln.
När vi hör ett oljud tenderar vi att vilja göra något åt problemet på en gång. Skruva ner volymen eller säga åt den där medarbetaren att dämpa sig lite.
Det finns forskning som visar att buller och stökiga ljud är skadligt för både öronen, nervsystemet och den mentala hälsan.
Men vad har det här med städning och organisering att göra? kanske du undrar. Jag vill hävda att det är samma sak med det visuella stöket eller visuellt brus som det också kallas. Vi har lättare för att vänja oss vid stöket. Därför ”ser” vi inte det som om det skulle vara ett konstant oljud.
Visuellt brus = oljud
Det är lätt att bli ”hemmablind” och faktiskt inte se skräpet och stöket. Det är inte förrän man börjar titta ordentligt som man börjar upptäcka var sakerna tornar upp sig. Till slut kan det bli outhärdligt. Måste du flytta på grejer för att komma fram eller hitta det du söker? Då riskerar du att utsättas för visuellt brus. Tänk det som att du till slut kan få tinnitus, fast i ögonen. Du hör hela tiden ett störande ljud, men kan inte göra något åt det.
Som tur är kan du inte få tinnitus av visuellt brus, och du kan åtgärda problemet.
Har du högar av saker, kläder och pappersarbete där det inte ska vara? Det ökar stress i kroppen ungefär på samma sätt som om du skulle ha ett ständigt oljud i hemmet. Men eftersom du inte hör dina högar med saker kan det vara lätt att vända blicken åt ett annat håll.
Reducera visuellt brus steg för steg
Vad ska du då göra åt det här för att förebygga ”ögon-tinnitus”?
Här kommer en enkel åtgärdslista på sådant du kan börja att ta tag i för att reducera visuellt brus:
1 Ta fram kameran!
Ta fram mobilkameran och fota ditt hem. Kameran ljuger aldrig säger man ju, och i det här fallet är det verkligen en fördel. Det du själv har blivit blind för ser kameran alltför tydligt. Fota från de platser du vanligtvis är: i soffan, köksbordet, skrivbordet osv.
Om du är för överväldigad: börja med ett litet hörn, en bokhylla eller köksbänken för att värma upp. Stöka av och sortera ett litet område. Ta ett nytt foto. Fortsätt proceduren tills du hittar en balans och inte upplever något stök på fotot.
2 Plocka!
Plocka bort uppenbara stök-moment och störningar som t ex kläder som hänger över en stolsrygg, leksaker på golvet, böcker som har hamnat på sniskan.
3. Rena ytor!
Rensa alla plana ytor som bord, ovansidan på byråer osv. Prova att ha dessa ytor helt fria från saker under en period. Tanken är inte att du aldrig ska få ha en blomvas på byrån i hallen. Det kan dock vara spännande att se om det gör något för att lugna nervsystemet.
4 Möblera om!
Fundera på om det inte bara är stöket som skaver. Kanske du alltid stör dig på möbleringen i ett rum? Det kan också vara en del av det visuella bruset, eftersom du tänker på det varje gång du går in i rummet. Prova att möblera om. Du behöver inte möblera om hela huset om du inte vill. Det räcker med att flytta runt lite för att kolla om det lugnar intrycket.
5. Byt ut textilier och dekorativa objekt
Har du röriga färger eller ett ihopplock av pinaler som inte riktigt hör hemma någonstans? Ett rum kan upplevas som stökigt om intrycket är för rörigt, även om inte rummet är belamrat av saker. Om du upplever att du har en rörig stil kan enkel sak som att byta gardiner eller dukar till något lugnare göra underverk.
6. Reducera och gruppera pynt!
Föremål som fungerar som dekoration, eller ”pynt” brukar ha en tendens att bidra till visuellt brus. Ofta har man saker man inte tänker på, och ytor kan lätt bli belamrade av allehanda ljusstakar och barnens slöjdprojekt. En grundregel är att våga ta bort ca 30% mer än man tror.
Gruppera pyntet som du har kvar i små stilleben som fungerar som blickfång och ger energi istället för att ta.
Lider du redan av visuell tinnitus?
Vet du inte var du ska börja för att bli av med visuellt brus? Om du känner att du blir överväldigad bara av att tänka på ditt stök, kan du fundera på att anlita en professionell ordningskonsult.
Jag arbetar professionellt med att hjälpa folk med att få en lugnare och ordad miljö, både i hemmet och på arbetsplatsen. Oavsett om du vill ha hjälp med att sätta igång eller vill att någon annan gör jobbet åt dig så du kan komma hem till en trivsam miljö, så hjälper jag dig hela vägen.
En konsultation är alltid kostnadsfri och om du vill ha hjälp kan vi tillsammans komma fram till vilken åtgärd du har mest akut behov av hjälp med.
Boka konsultation här >>