Att bli minimalist kan kännas som en övermäktig uppgift. Det är också upp till var och en hur mycket man vill ta till sig av minimalismens principer. Kanske du vill gå ”all in” och rensa ut hela ditt bohag, relationer, kalender osv? Eller också tar du till dig en eller ett par av principerna för att få lite mer ordning och enkelhet i vardagen.
Ta det ett steg i taget
Jag tror att det är viktigt att du tar det stegvis om du vill adaptera till en minimalistisk livsstil för att det inte ska bli för överväldigande. Som så mycket annat vänjer man sig snabbt med en ny situation, och kan därifrån gå vidare.
I den här artikeln går vi igenom lite av den filosofi och en del av de nyckelprinciper som brukar vara förknippade med minimalism. Ta till dig det du känner passar för dig, och gå sedan vidare därifrån.
Minimalismens principer
1 Intentionalitet
Att göra saker med intention är en av minimalismens nyckelprinciper. Man kan säga att om minimalismen är en växt, så är rötterna att alltid välja med intention.
Som minimalist söker du alltid efter intentionen bakom ditt handlande. Oavsett om du köper nya saker, väljer att delta i en diskussion, sakerna du äger, aktiviteter och events du engagerar dig i. Det handlar om att du medvetet väljer sådant som ger dig glädje och värdefulla stunder i livet och släpper det andra.
2 Enkelhet
Enkelhet och Simple living är en annan princip som ligger i hjärtat av minimalismen. Som minimalist eftersträvar du att göra dig av med sådant som du upplever som onödigt i livet. Det kan handla om både fysiska föremål likväl som mentalt stök. På det viset kan du se vad som verkligen betyder något för dig i livet. Genom att implementera enkelhet i din omgivning, i vad du åtar dig och även genom att öva dig i mindfulness för att få ro i hjärnan och tankarna, kan du få större klarhet och fokus i vardagen.
3 Essentialism
Genom att du fokuserar på det som är essentiellt och verkligen viktigt i ditt liv, kan du också göra dig av med det som inte är det. Det kan handla om såväl saker och ägodelar som kalenderbokningar, möten du säger ja till fast du inte behöver och toxiska relationer.
Identifiera vad som är essentiellt för dig och fokusera på det. Gör en lista på vad du verkligen inte kan klara dig utan. Du upptäcker snart att det är ganska lite om du verkligen skärskådar dig själv. Säg nej till det andra.
4 Mindfulness och meditation
Mindfulness är en annan av minimalismens principer. Det kan låta krångligt, tidskrävande och flummigt, men det handlar egentligen bara om att du tar ett djupt andetag och är närvarande i vad du gör precis just nu. Med övning kommer du att uppnå ett tillstånd av tacksamhet för de saker du äger, relationer du har med andra, upplevelser och erfarenheter du har.
Mindfulness såväl som meditation är också effektiva metoder för att uppnå koncentration och fokus. Övningar i mindfulness hjälper dig också att bli av med distraktioner och brus, både yttre brus och bruset från din egen hjärna.
5 Värderingar
En annan grundprincip med minimalismen är att den uppmuntrar dig att titta på dina värderingar och att leva i enlighet med dem. Genom att med intention söka vad det är du faktiskt värdesätter, kommer du också att komma i kontakt med var i livet det skaver. Kanske du alltid har sagt ja till toxiska relationer eller inte vågat ta upp en kreativ hobby av rädsla för vad andra ska tro?
När du börjar skärskåda vad det är som verkligen skänker värde i ditt liv, kan du sätta gränser och börja leva i enlighet med det du älskar istället för att jaga sådant som inte ger dig någon glädje.
6 Organiserat och sorterat
En praktisk aspekt av minimalismen och det som nog de flesta förknippar med minimalism är att du gör dig av med prylar som du inte behöver. När du är minimalist har du gjort dig av med rädslor som att du kommer att ångra dig om du gör dig av med det som ligger och skräpar på vinden och i kökslådorna. Du värdesätter helt enkelt utrymmet och stillheten mer än prylar.
Fördelar med att ha det organiserat runt dig
Genom att kontinuerligt eliminera det som du inte behöver och inte ta in onödiga prylar i hemmet, frigör du också en massa utrymme i hjärnan och tankarna. Det i sin tur gör att det blir lättare för dig att meditera och varva ner. Genom att ha det organiserat runt dig, både i din fysiska miljö och i dina digitala filer, mail och kalender, har du också lättare att bli mer produktiv när du behöver det. Du reducerar stress om du inte har alltför många intryck i din omgivning. Jag har skrivit en artikel om visuellt brus, som du kan läsa här >>
7 Hållbarhet och miljötänk
Om du är en samlare kanske du tänker att det är miljövänligt att spara på saker istället för att slänga. Och det är det ju. Men att ständigt få in nya grejer i hemmet är inte särskilt hållbart för varken miljön eller hälsan. Jag har märkt att de som tenderar att samla på sig saker även tenderar att göra impulsköp för att det är billigt, eller för att man vill unna sig.
Genom att du börjar leva i enlighet med minimalismens principer, kommer du också att märka att när du väl ska köpa något så gör du det med intention, oavsett om det gäller en ny top till garderoben eller en lampa till köket. Du köper ingenting bara för att, utan allt har sin bestämda roll i ditt liv. Rollen att skänka dig glädje.
Är du miljövän ser du också till att handla miljövänligt och etiskt hållbart när du väl köper något. Det gäller mat såväl som kläder och möbler. Det är dyrare, men å andra sidan shoppar du inte så mycket. Så i slutänden jämnar det ut sig.
8 Kvalitet framför kvantitet
En av minimalismens principer är kvalitet framför kvantitet. Både när det kommer till vad du köper, dina ägodelar, maten du äter, vilka du umgås med osv. Uttrycket ”Less, but better” är en bra devis.
Eftersom kvalitet ofta är mycket dyrare, kan det här kännas som ett problem för många med stram budget. Men sätt dig och räkna ut vad det egentligen kostar dig att handla billigt skräp som går sönder. Det blir liggande och stör din koncentrationsförmåga och ro.
Kostnaderna för att leva desorganiserat och stökigt är enorma om du räknar in mentala kostnader såväl som den energi du dräneras på om du har ett mindset som gör att du alltid söker efter det billigaste bara för att det är på rea.
Ett kvalitetsplagg som håller år efter år blir också ofta i slutänden mindre kostsamt än 10 billiga toppar eller jackor. Du kan också hitta bra kvalitetsplagg och möbler second hand.
9 Tacksamhet
Minimalisten strävar efter att hitta förnöjsamhet i det lilla. På det viset kan du känna tacksamhet för saker som du redan har. Det handlar om att skifta ditt mindset från att konstant vilja ha mer till att uppskatta och göra det mesta av det du har.
Genom att träna dig i att känna tacksamhet för det du redan har, får du också en djupare känsla av att du lever i överflöd även om du inte har så mycket saker: du kan uppskatta en vacker solnedgång eller det faktum att du har rent vatten i kranen.
Checklista för blivande minimalister:
1 Mindset
- Sätt dig in i minimalismens principer och filosofi.
- Reflektera över varför du vill bli minimalist och i vilken utsträckning.
- Gör en lista på vad du skulle vilja ändra på.
- Bestäm dig för en av principerna och börja där. Fortsätt sedan när du känner att du fixar det.
2 Rensa ut!
- Ta ett område i taget så du inte blir överväldigad (t ex: garderoben, bokhyllan, en kökslåda till att börja med osv.)
- Ta hjälp av nätet eller en professionell ordningskonsult om det blir för övermäktigt. Jag har många artiklar på den här bloggen som du kan ta hjälp av, och det finns massor av tips på nätet.
- Sortera i kategorierna: Spara, Släng och Donera / Sälj.
- Donera onödiga duplikat som köksredskap eller böcker.
- Släng trasiga saker.
3 Organisera och förvara
- Hitta en plats för sakerna du väljer att spara.
- Investera i praktiska förvaringslösningar. Är du händig kan du bygga själv, och det finns en uppsjö att välja på om du vill investera i nytt. Tänk på att handla enligt den minimalistiska principen: Kvalitet framför kvantitet.
- Använd etiketter och märk upp så både du och familjen vet var sakerna hör hemma.
- Bra behållare för att hålla ordning bland dina saker. Med mindre behållare som askar eller korgar i större lådor och skåp får du också mer specifika utrymmen designerade för de mindre prylarna.
- Digitalisera det du kan för att förenkla pappersarbete.
4 Minimalistiska inköp
- Handla medvetet. Undvik impulsköp. Fråga dig: var ska prylen bo när den kommer in genom dörren till ditt hem?Gör en inköpslista och håll dig till den.
- Prioritera kvalitet framför kvantitet och välj sådant som ligger i linje med dina värderingar.
- Tänk på innan du köper nytt: du kan låna, samäga, handla second hand.
5 Digital rensning
- Organisera och och rensa dina digitala filer ( tex bildgalleriet, hämtade filer, dokument, email).
- Sätt upp system för att hjälpa dig att hitta det du behöver.
- Avprenumerera på nyhetsbrev som du inte bryr dig om.
- Städa skrivbordet på din dator och organisera filer i mappar för att lättare hitta.
- Säg upp programvara som du prenumererar på om du inte använder det längre.
Den här artikeln om hur du får ordning på dina digitala filer kan hjälpa dig på vägen >>
6 Tid och engagemang
- Värdesätt din tid. Säg nej till events och möten du inte måste gå på.
- Avsätt tid i kalendern för att ”stöka av” i hemmet och få in var sak på sin plats.
- Avsätt även tid varje vecka för en ”Sunday Reset”.
- Utöva minimalismens principer på jobbet och i dina dagliga rutiner. Gör dina arbetsuppgifter med fullt fokus och koncentration, en i taget.
- Undvik multitasking. Det här är en av de största tids- och koncentrationstjuvarna.
- Undvik att bli avbruten (om det går).
- Säg nej till allt som känns överväldigande eller som strider mot dina värderingar.
7 Reflektion och justering
- Reflektera regelbundet över dina framsteg och hur minimalismens principer har hjälpt dig och gjort intryck i ditt liv.
- Justera det du inte tycker stämmer för dig.
- Du blir bättre på att rensa med träning. Första omgången kanske du inte kunde göra dig av med så mycket. Testa igen att släppa taget om det du inte behöver. Den här gången kanske fler gamla slitna plagg åker ut.
- Se över de organiseringssystem du har valt för ditt hem eller din arbetsplats. Se om det finns något ännu bättre som fungerar för dig, och testa ett annat system om det verkar bättre.
Kom ihåg att minimalism är en resa. Det är viktigt att du har tålamod med dig själv och är snäll mot dig själv under processen. Fokusera på de framsteg du gör snarare än att sträva mot perfektion. Reflektera och finjustera. Snart nog har du skapat en minimalistisk livsstil som passar dina behov. Lycka till!
Har du svårt att börja rensa?
Jag heter Theresa och jag är professionell ordningskonsult. Jag hjälper människor att rensa, sortera och organisera i hemmet och på arbetsplatsen. Om du vill kan du boka en konsultation med mig där du får berätta vad du behöver mest akut hjälp med. Jag kan då hjälpa dig att sätta upp ett kostnadsförslag och estimera tidsåtgång för projektet.
Boka en kostnadsfri konsultation här >>
.